Φτιάχνω τις δικές μου ελιές, τι πρέπει να ξέρω.

Πλησιάζουμε στην εποχή του μαζέματος της ελιάς.

Και με αφορμή τις ελιές που κάποιοι φίλοι ευγενώς μου έφεραν ως βιολογικές λόγω του ότι προέρχονται από ελιές εγκαταλειμμένες ή που δεν έχουν ψεκαστεί,  θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες χρήσιμες πληροφορίες ώστε και να χαρείτε τη διαδικασία του μαζέματος και του φτιαξίματος αλλά και να μην πάει ο κόπος σας χαμένος.

Οι ελιές που δεν έχουν ψεκαστεί ή καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο (δηλ. με φυσικές μεθόδους απεντόμωσης χωρίς χημικά) κατά κανόνα έχουν δάκο.

Τι είναι ο δάκος, ο δάκος είναι ένα σκουλήκι που προσβάλει τον καρπό της ελιάς και τον τρώει από μέσα προς τα έξω αυτό σημαίνει ότι όταν κόψετε τις ελιές αν δεν ελέγξετε πρώτα προσεκτικά τον καρπό τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε μαζέψει ελιές με σκουλήκια που δεν φαίνονται εξωτερικά παρά μόνον όταν είναι προχωρημένη η καταστροφή του καρπού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δάκο http://www.anthanassa.gr/articles/article.aspx?id=138

Αυτό σημαίνει ότι μην αρχίσετε να μαζεύετε χαρούμενοι με τις ώρες ελιές που δεν τις ελέγξατε πριν. Διότι ο κόπος σας και η χαρά σας θα πάνε χαμένοι.

Στις φωτογραφίες θα δείτε πως είναι οι ελιές που έχουν προσβληθεί.

Έχουν ένα μικρό στίγμα στον φλοιό που δείχνει ότι το θηλυκό του δάκου έχει τρυπήσει και εναποθέσει τα αυγά του.

ή μπορεί να δείτε μια μικρή τρύπα (προχωρημένη κατάσταση )

ή η ελιά να είναι μισοφαγωμένη ή ανοιγμένη.

Στις παραπάνω περιπτώσεις ακόμα και οι πιο ελκυστικές ελιές είναι για πέταμα..

Για αυτούς που θα ήθελαν να φτιάξουν τις δικές τους ελιές για να έχουν όλο το χρόνο ελιές χωρίς φάρμακα από την καλλιέργεια αλλά και από την Παρασκευή θα βρείτε πιο κάτω 3 συνταγές δοκιμασμένες που θα σας ικανοποιήσουν.

Γενικές πληροφορίες

Οι ελιές κατά κανόνα μαζεύονται τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Πρέπει να είναι από βιολογική καλλιέργεια αν υπάρχει η δυνατότητα.

Ο καρπός να είναι καθαρός χωρίς στίγματα ή χτυπημένος.

Για δυο άτομα που τρώνε αρκετές ελιές σε καθημερινή βάση για να καλυφθούν ένα χρόνο χρειάζονται 20κιλά ελιές.

Συνταγή 1η

Υλικά

5 κιλά ελιές

1 κιλό χονδρό αλάτι

1 μπουκάλι άσπρο ξύδι

Παρασκευή

Χαράζουμε τις ελιές δηλ. στην επιφάνεια να μην κόβουμε μέχρι το κουκούτσι διότι χαλάνε ή γίνονται νερουλές.

Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για 10-12 ημέρες.

Αλλάζουμε το νερό δυο φορές την ημέρα.

Στις 10 ημέρες δοκιμάζουμε μια ελιά να δούμε αν έχει ξεπικρίσει τόσο όσο να μας ικανοποιεί.

Αν είμαστε ευχαριστημένοι τις στραγγίζουμε καλά για μισή ώρα περίπου και τις ανακατεύουμε με το αλάτι και το ξύδι σε μια λεκάνη.

Τις αφήνουμε 12 ώρες ανακατεύοντας 6-7 φορές σε αυτό το διάστημα.

Στη συνέχεια τις σουρώνουμε (για να φύγει το ξύδι και το επιπλέον αλάτι) και τις βάζουμε σε βαζάκια με λάδι κατά προτίμηση για να κρατήσουν καιρό αλλά και να είναι πιο νόστιμες και ελκυστικές.

Τα γυάλινα βαζάκι α πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα βάλετε για 10 λεπτά σε φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου ώστε να αποστειρωθούν. ΒΑΣΙΚΟ ΑΥΤΟ!

Αντέχουν ένα χρόνο.

Για αρωματικό μπορείτε να βάλετε μέσα στα βαζάκια 2-3 ψιλές φετούλες λεμόνι ή 2 φύλλα δάφνη ή ρίγανη ή θυμάρι .

Συνταγή 2η

Υλικά

5 κιλά ελιές

700γρ. αλάτι χοντρό

250γρ ξύδι

1 φλ. λάδι

Παρασκευή

Πλένουμε καλά τις ελιές και τις τοποθετούμε σε ένα δοχείο πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα. (χωρίς να τις χαράξουμε)

Λειώνουμε το αλάτι στο νερό καλά.

Προσθέτουμε το ξύδι τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω από τις ελιές μέσα στο βάζο προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται ώστε να σκεπαστούν οι ελιές.

Τέλος ρίχνουμε το λάδι.

Σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του καλά.

Βάζουμε το δοχείο κάπου στην κουζίνα μας ώστε να μην ενοχλεί και το αφήνουμε για 1 ½ μήνα χωρίς να το ανοίξουμε και χωρίς να το ανακινήσουμε.

Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια με λάδι. Όπως και στην 1η συνταγή.

Συνταγή 3η

Ελιές θρούμπες

Υλικά

5 κιλά ελιές θρούμπες

1 κιλό αλάτι

1 καλάθι βαθύ ψάθινο ή μια παλιά μαξιλαροθήκη

Κάτι βαρύ

Παρασκευή

Πλένουμε τις ελιές καλά.

Τις βάζουμε στο καλάθι στρώμα στρώμα και ανάμεσά τους ρίχνουμε αλάτι μέχρι να μπουν όλες  οι ελιές και το τελευταίο στρώμα θα πρέπει να είναι το αλάτι.

Από επάνω βάζουμε ένα παλιό πανί και ένα βάρος πχ μια μεγάλη πέτρα βαριά ή μια σακούλα πολύ γερή γεμάτη με νερό και δεμένη καλά.

Το καλάθι η τη μαξιλαροθήκη με τις ελιές και το αλάτι τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί που θα πέσουν τα υγρά που θα βγάλουν οι ελιές . Το ταψί θα πρέπει να το πλένετε κάθε ημέρα διότι αλλιώς θα σαπίσουν οι ελιές.

Αφήνουμε για περίπου 10 ημέρες.

Βάζουμε σε βαζάκια με λάδι.

Καλή επιτυχία!

About these ads
This entry was posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Φτιάχνω τις δικές μου ελιές, τι πρέπει να ξέρω.

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

    εγω αντι για ξυδι και αλατι στιβο λεμονια πηραζει για ναγηνουν λεμονατεσ τη λετε γιαυτο

  2. Γεώργιος Σταυρουλάκης says:

    καλησπέρα σε όλους σε όλες αυτές τις υπέροχες συνταγές προσθέστε και χυμό φρέσκου νεραντσιού .

  3. Helen says:

    Για την πρώτη συνταγή: μπορώ να βάλω και βρασμένο νερό στα βαζάκια αντί για λάδι; Αν ναι, πρέπει να προστηετο αλάτι; Αν βάζω λάδι,πρέπει να γεμίζω μέχρι να είναι καλλημένες οι ελιές; Και τελευταία: αν βάζω αρωμάτικά, είναι και νοστημό να προσθέτω και λεμώνη, και αρωματτικά βότανα, και ίσως και σκόρδο;

    • Χορτοφαγική Ωμοφαγία says:

      Αγαπητή φίλη αν βάλεις λάδι οι ελιές μόνες τους κάθονται δεν τις πιέζεις το λάδι όμως θα πρέπει να τις καλύπτει. Επίσης το λάδι αυτό δεν το πετάτε το χρησιμοποιείτε καθώς αδειάζει το βάζο σας από ελιές στη σαλάτα στο μαγείρεμα κ.λ.π
      Μπορείτε να βάλετε νερό αντί για λάδι αλλά με αλάτι αλλιώς με σκέτο νερό ακόμα και βρασμένο θα χαλάσουν..
      Μυρωδικά μπορείτε να βάλετε όποια θέλετε αλλά όχι σκόρδο το σκόρδο μέσα στο λάδι βγάζει μια δηλητηριώδη ουσία, δεν ενδείκνυται για σπιτική κοσνσερβοποίηση. Επίσης το λεμόνι μπορείτε να το προσθέσετε αλλά όχι όταν τις ελιές τις έχετε στο λάδι αλλά στο νερό.

  4. καλημερα θα ηθελα να ρωτησω πωσ να φτιαξω τησ ελιεσ τησ εχω ξεπικρισει μετα τη κανω τησ μισεσ εβαλα αλμη λαδι ξυδι ριγανη

    • Χορτοφαγική Ωμοφαγία says:

      Αγαπητή φίλη τις μισές τις έφτιαξες συνεπώς. Για τις άλλες μισές θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις την 1η συνταγή που έχω βάλει σε αυτό το άρθρο γίνονται πολύ νόστιμες ειδικά αν είναι καλαμών.

  5. jounti says:

    θα πρεπει να γεμισω τα μπολακια μονο με λαδι ,χωρις καθολου νερο ,δεν ειναι πολυ δαπανειρο?

    • Χορτοφαγική Ωμοφαγία says:

      ¨ όλα είναι σχετικά.. η συνταγή αυτή γίνεται με τις ελιές να μένουν αποκλειστικά σε λάδι αλλά αν δεν θέλεις μπορείς να κάνεις κάποια από τις άλλες συνταγές που έχεις. Επίσης πρέπει να τονίσω εδώ ότι το λάδι που βάζεις μέσα στις ελιές δεν το βάζεις για να το πετάξεις διότι τότε όχι μόνο δαπανηρό θα ήταν αλλά και σπατάλη. Το λάδι που βάζεις στις ελιές είναι το λάδι που θα χρησιμοποιήσεις έτσι και αλλιώς για το φαγητό σου.Απλά το λάδι θα έχει άρωμα και γεύση ελιάς και οι ελιές θα είναι πιο νόστιμες!

  6. ΜΑΡΑΣΛΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ says:

    Περνουμε οσα κιλα ελιες θελουμε. Τις βαζουμε σε ενα δοχειο αφου τις χαραξουμε και τις σκεπαζουμε με νερο.Αλλαζουμε το νερο καθε δευτερη μερα για 20 ημερες.Το νερο που βαζουμε μεσα το μετραμε και φτιαχνουμε την αλμυρα,Για να καταλαβουμε ποτε εγινε βαζουμε μεσα ενα ωμο αβγο,μολις το αβγο βγει στην επιφανεια(ταληρο) η αλμυρα ειναι ετοιμη.Το ριχνουμε μεσα στο δοχειο και ριχνουμε για 10 κιλα ελιες 1,5μπουκαλι ξυδι.Σκεπαζουμε με λαδι.Μεσα βαζουμε οτι μυροδικο σας αρεσει.Μετα 1 μηνα τρωμε.Καλη ορεξη!!!!!!!!

  7. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ says:

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΒΑΣΙΛΗΚΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΣΤΗΣ ΕΛΙΕΣ.ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΜΗ,

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s