Λίγα λόγια για να γνωριστούμε.

berries-1000x576Αγαπητοί διαδικτυακοί φίλοι και συνοδοιπόροι.

Μάλλον πρέπει να συστήσω τον εαυτό μου στους καινούργιους συμμετέχοντες στις ομάδες της Χορτοφαγικής ωμοφαγίας. Και να βάλω κάποια πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

Ονομάζομαι Φλώρα Παπαδοπούλου και ξεκίνησα την Χορτοφαγική Ωμοφαγία το 1998/99. Όταν έβαλα το λήμμα «ωμοφαγία» στο ιντερνετ για να πάρω το domain μου, μου έβγαλε  μόνο ένα αποτέλεσμα, για διονυσιακά μυστήρια. Δηλαδή δεν υπήρχε τίποτε απολύτως στην Ελλάδα από Χορτοφαγική Ωμοφαγία. Αν βάλετε τώρα το λήμμα Χορτοφαγική Ωμοφαγία στα ελληνικά θα σας βγάλει εκατομμύρια σελίδες. Έμαθα τεχνικές και περί ωμοφαγίας από ξένους, κυρίως Αμερικανούς. Αρχικά από βιβλία (πήρα από το εξωτερικό περισσότερα από 250 βιβλία ωμοφαγίας) και στη συνέχεια όταν σιγουρεύτηκα ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει, πήγα στο εξωτερικό και έκανα σεμινάρια. Εκεί τα κόστη ήταν μεγάλα. Αλλά η επιθυμία μου και η λαχτάρα μου να μάθω ήταν, επίσης, μεγάλη. Πήγα στους καλύτερους της εποχής μου. Προσπάθησα και αφιέρωσα χρόνο, κόπο και χρήμα για να μετατρέψω ότι έμαθα στο εξωτερικό σε Μεσογειακές γεύσεις, διότι αυτά που έφτιαχνα σύμφωνα με τις συνταγές τους δεν μου άρεσαν τα περισσότερα. Αυτό μου έφαγε περίπου 5 χρόνια. Στην προσπάθεια μου αυτή, συγκέντρωσα τόση πληροφορία και έφτιαξα τόσες συνταγές και τεχνικές δικές μου πλέον, που εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο το 2007 μόνη μου. Το αντικείμενο ήταν άγνωστο και δεν αναλάμβανε κανείς να το εκδώσει. Έκανε 2 εκδόσεις σε δυο χρόνια μέσα (για αυτοέκδοση είχε τεράστια επιτυχία) διότι από το 2007-2010 πήγα σε περισσότερες από 70 τηλεοπτικές εκπομπές σε όλα τα κανάλια σχεδόν. Έδωσα πολλές συνεντεύξεις σε περιοδικά και εφημερίδες όλων των ειδών. Πήγα σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Έτσι έγινε γνωστή η Χορτοφαγική Ωμοφαγία στην Ελλάδα. ¨Όταν έβγαλα το βιβλίο μου, ο κόσμος δεν έβρισκε βέβαια κάποια από τα υλικά που είχα μέσα, όπως virgin coconut oil, coconut butter, raw cocoa, vanilla bean, chia, κάποιους σπόρους για φύτρα κλπ οπότε γύριζα σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά με συσκευασίες από αυτά τα προϊόντα και τους ρώταγα αν τα έχουν. Έκανα την υποψήφια πελάτισσα, για να δημιουργήσω το ενδιαφέρον ώστε να κάνουν εισαγωγές. Αλλά δεν έβλεπα φως. Στο μεταξύ, για το δικό μου φαγητό έκανα εισαγωγές από Φιλιππίνες και Αμερική, ότι αγόραζα ήταν σε εξάδες για να δίνω λιγότερα ταχυδρομικά στο σύνολο. Ώσπου κάποια φορά πήγα στο κατάστημα του Κωνσταντίνου Παπανικόλα και τους μίλησα. Τους είπα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποια προϊόντα που αν τα εισήγαγαν θα έκαναν πολύ καλή δουλειά. Και έτσι ξεκίνησε. Μόλις έκανε εισαγωγή η εταιρία του Κ. Παπανικόλα και τα έφερε στο μαγαζί του, μέσα σε 3 μήνες τα έβρισκα παντού. Βέβαια σε τιμές ίσες με αυτές που έδινα και με τα ταχυδρομικά για να τα φέρω μόνη μου στην αρχή. Αλλά φτάσαμε στο σήμερα που υπάρχουν τα περισσότερα μέχρι και στα σούπερ μάρκετ και σε προσιτές τιμές. Γελάω μερικές φορές όταν βλέπω γάλα αμυγδάλου στα συνοικιακά σούπερ μάρκετ. Ενθυμούμενη ότι όταν μίλησα για γάλα αμυγδάλου στην τηλεόραση πρώτη φορά και σε κάποια εκπομπή το έφτιαξα ζωντανά πολλοί κορόιδεψαν..

Στη συνέχεια έγινε η έκδοση του δευτέρου βιβλίου μου από τις  Εκδόσεις Διόπτρα, γνωστή εταιρία για την ευαισθησία της σε θέματα υγείας και όχι μόνο. Από το 2005 ξεκίνησα να κάνω σεμινάρια και να διδάσκω αυτή την τέχνη σε άλλους. Μέχρι το 2010 ζωντανά σε διάφορους χώρους. Με το ξεκίνημα της κρίσης σταμάτησα. Μετέφερα όλη την πληροφορία των σεμιναρίων σε ηλεκτρονική μορφή, με βίντεο, φωτογραφικό υλικό, θεωρία κλπ Το κάθε σεμινάριο μου έφαγε 7 μήνες καθημερινής δουλειάς για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Σε διάστημα 3 χρόνων καθημερινής εργασίας δημιουργήθηκαν αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια που κάνω ως σήμερα.

Στο ιντερνετ υπάρχουν σαφώς πάρα πολλές συνταγές και πληροφορίες και είναι αρκετές για κάποιον που είναι ασκητικός στη διατροφή του. Αλλά αν κάποιος θέλει κάτι ολοκληρωμένο,( να έχει και το κράκερς του και το ψωμί του και την πίτσα του κλπ) θα πρέπει να κάνει ένα σεμινάριο και να μάθει πολλά περισσότερα από τις συνταγές που θα βρει.  Αν βέβαια δεν είναι απλά περαστικός για λίγα γεύματα, στην χορτοφαγική ωμοφαγία. Αλλά θέλει να μάθει κάθε τι που μπορεί να προσφέρει αυτή η κουζίνα. Να φτιάχνει φύτρα, (σωστά όχι να μην είναι σίγουρος τι τρώει..και τελικά να τα πετάει απογοητευμένος). Να κάνει νόστιμα πράγματα σε αφυγραντήρα (όχι απλά να κάνει μια συνταγή που σε εμφάνιση είναι οκ, την βγάζει και φωτογραφία, την ανεβάζει στο διαδίκτυο και δεν τρώγεται) το ξέρω ότι το έχετε πάθει οι περισσότεροι, πολλές φορές. Το ίδιο και εγώ. Να φτιάχνει νόστιμα ‘’γαλακτοκομικά’’ από καρπούς με ζυμώσεις που δεν κινδυνεύει η υγεία του, αντιθέτως βοηθάει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού του αν είναι σωστά φτιαγμένα. Με ζυμώσεις λαχανικών που επίσης θα είναι με ασφάλεια και όχι να καταναλώνουν παθογόνα βακτήρια και να καταλήγουν με τυμπανισμό. Έχω δει απερίγραπτες συνταγές στο διαδίκτυο ειδικά για ζυμωμένα λαχανικά, άκρως επικίνδυνες, αλλά, ο καθένας επιλέγει για τον εαυτό του.  Από εκεί και πέρα αγαπητοί μου φίλοι ό,τι έχει να κάνει με τα σεμινάρια και τα βιβλία μου, λόγω του ότι είμαι επαγγελματίας, σαφώς και υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. Έφτιαξα την ομάδα του facebook αυτή που βρισκόσαστε αυτή τη στιγμή και μέσα σε αυτήν ανεβάζω και δίνω και συνταγές και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες δωρεάν. Και μπορείτε να ρωτάτε φυσικά διάφορα πράγματα. Αλλά δεν μπορώ να κάνω δωρεάν σεμινάρια μέσω μηνυμάτων.

Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση σας.


Μυστικά για το ξεκίνημα της ωμοφαγίας

Μικρά μυστικά που θα σας κάνουν τη ζωή εύκολη.

 1. Μελετάτε πρώτα το κίνητρο σας για αυτή την αλλαγή πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κατά προτίμηση το γράφετε σε ένα τετράδιο καθώς και την ημερομηνία που ξεκινήσατε.
 2. Πριν ξεκινήσετε κάνετε εξετάσεις αίματος να σιγουρευτείτε για τις τυχόν ελλείψεις που ήδη έχετε σε βιταμίνες όπως Β12, D, σίδηρο κλπ αν χρειάζεται παίρνετε συμπλήρωμα. Πάντα πηγαίνετε στο γιατρό σας αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, δεν σκέφτεστε ότι τώρα που ξεκινήσατε ωμοφαγία θα ληθούν όλα. Μπορεί ήδη να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Μπορεί να διορθώνεται με διατροφή αλλά μόνο αν ξέρετε το είδος του προβλήματος θα μπορείτε να δείτε τι θα προσθέσετε στη διατροφή σας και τι θα εξερέσετε.
 3. Αν ζείτε μόνος/μόνη αδειάζετε τα ντουλάπια σας και το ψυγείο από όλα τα προιόντα σούπερ μάρκετ που έχετε, τα δίνετε σε άλλους δεν είναι ανάγκη να τα πετάξετε. Καθαρίζετε τα ντουλάπια σας ώστε να είναι έτοιμα για το καινούργιο ξεκίνημα. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στο να μην παρεκλίνετε, διότι η συνήθεια θα σας πάει στα ντουλάπια σας. Αν δεν ζείτε μόνος/μόνη τότε αδειάζετε ένα ντουλάπι ώστε να βάζετε μόνον τα δικά σας και ένα ράφι στο ψυγείο.
 4. Κάνετε μια λίστα για τα τρόφιμα που θα πρέπει να προμηθευτείτε. Αυτά χωρίζονται σε τρις κατηγορίες, αυτά που διατηρούνται καιρό και συνήθως είναι μεγάλες συσκευασίες, όπως λάδια, βούτυρα, ταχίνι, όσπρια, δημητριακά κλπ Τα πολύ φρέσκα όπως φρούτα και λαχανικά και τα ενδιάμεσα που είναι οι ξηροί καρποί.
 5. Βρίσκετε καταστήματα με βιολογικά στην περιοχή σας και κάνετε έλεγχο στις τιμές των προιόντων που σας ενδιαφέρουν. Συνήθως το κάθε μαγαζί έχει κάποια σε οικονομική τιμή και κάποια άλλα σε υψηλές. Είναι οι »κράχτες» όπως λένε. Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα αγοράζετε όσο γίνεται πιο οικονομικά έστω και αν πρέπει να πάτε σε δυο διαφορετικά μαγαζιά για να ψωνίσετε.
 6. Βρείτε την κοντινότερη βιολογική αγορά στο σπίτι σας, εκεί είναι σίγουρα βιολογικά τα προιόντα διότι υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους. Κάντε επαφές με κάποιους παραγωγούς ώστε να σας φέρνουν κάποια τρόφιμα σε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο οικονομικά.
 7. Λαχανικά και φρούτα καλό είναι να μην αγοράζετε ποσότητες διότι ως γνωστόν δεν αντέχουν τα βιολογικά πολλές μέρες.
 8. Έχετε φροντίσει και για κάποιες συνταγές. Το μυστικό εδώ είναι να γράψετε αυτά που συνηθίζατε στην συμβατική διατροφή σαν ποιότητες, δηλαδή αν σας άρεσαν τα ψωμοειδή θα γράψετε »μαλακά και στεγνά», αν σας άρεσαν τα μπισκότα, τα τσιπς οι πατάτες τηγανιτές θα γράψετε »τραγανά», αν σας άρεσαν οι σούπες θα γράψετε »κρεμώδη», αν σας άρεσαν τα μακαρόνια, ρύζια τότε θα γράψετε »στεγνά», Τώρα θα πάτε να καταγράψετε τις γεύσεις, γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξυνό. Οπότε διαλέγετε τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο και το θέλετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας. Μπορείτε να τα βαθμολογήσετε με νούμερα, π.χ γλυκά 10, αλμυρά 6, πικρά 1, ξυνά 4. Μετά πηγαίνετε στις θερμοκρασίες. Σας αρέσουν τα ζεστά, τα χλιαρά ή τα δροσερά ή τα κρύα ή τα πολύ παγωμένα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 9. Από τη στιγμή που θα έχετε εικόνα πλέον καθαρή από το διατροφικό προφίλ της αρεσκείας σας, θα διαλέγετε συνταγές με γνώμονα αυτό. Δεν θα κάνετε συνταγές απλά γιατί σας άρεσε η φωτογραφία ή γιατί βρήκατε εύκολη μια συνταγή διότι δεν θα καταφέρετε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες/συνήθειες που έχετε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να τα παρατήσετε απογοητευμένοι. Η Ωμοφαγική κουζίνα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια οπότε μπορεί να καλύψει πλήρως τις δικές σας ανάγκες. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε γνώση.
 10. Στην αρχή θα φροντίσετε να έχετε ένα μπλέντερ και ένα μούλτι αυτά είναι απαραίτητα. Στη συνέχεια και όσο θα προχωράτε αργά αλλά σταθερά θα χρειαστείτε και έναν αφυγραντήρα. Μην βιαστείτε να πάρετε αφυγραντήρα, αυτοί που βιάστηκαν είναι και αυτοί που τα παράτησαν κατά κανόνα. Διότι θέλει ένα χρόνο να μάθετε πρώτα από όλα, ώστε να φτιάχνετε νόστιμα και θρεπτικά γεύματα και όσο περνάει ο καιρός να αυτοματοποιούνται οι τρόποι ώστε να μην σας παίρνει πολύ χρόνο. Φανταστείτε την πρώτη φορά που μαγειρέψατε ένα δύσκολο συμβατικό φαγητό πχ. μουσακά ή μπακλαβά. Δεν ξέρατε, οπότε σας πήρε πολύ χρόνο, μετά από κάποιο καιρό όμως ήταν κάτι βατό. Έτσι είναι και αυτή η κουζίνα. Κάθε αρχή και δύσκολη..
 11. Για να μην χαλάτε μια περιουσία κάθε εβδομάδα για υλικά να κάνετε λίστα με τα γεύματα και να βγάλετε τα υλικά, οπότε να ψωνίζετε μόνον ότι πρόκειται να φάτε και όχι να χαλάνε τα υλικά και να τα πετάτε.
 12. Φροντίστε να έχετε ποικιλία. Ένας από τους λόγους που μπορεί να σας κάνουν να τα παρατήσετε είναι το να βαρεθείτε τα ίδια και τα ίδια. Τα φαγητά και κυρίως τα αγαπημένα μας, είναι σαν τα αρώματα, που τα συνηθίζετε και δεν μυρίζουν πια. Οπότε κάθε φορά θέλετε να φάτε παραπάνω και παραπάνω. Αυτό γίνεται και με τις συμβατικές διατροφές. Σημαντικό λοιπόν είναι να έχετε ποικιλία υλικών και γεύσεων. Αυτό είναι απαραίτητο και για να παίρνετε θρεπτικά συστατικά από περισσότερες τροφές. Κοντολογίς μην κολάτε να τρώτε κάθε μέρα μήλο ή κάθε μέρα σπανάκι κλπ
 13. Αποφύγετε τις υπερπαραγωγές στις συνταγές που θα διαλέξετε. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό σας. Οπότε μικρές δόσεις για να μαθαίνετε, να δοκιμάζετε, να τρώτε χωρίς να πετάτε. Τα ωμά έχουν τις δικές τους γεύσεις. Όταν για παράδειγμα διαβάζετε μια συνταγή και βλέπετε κολοκύθι εσείς φαντάζεστε αυτόματα τη γεύση του μαγειρευτού κολοκυθιού και νομίζετε ότι την γνωρίζετε αλλά δεν έχει καμία σχέση. Σιγά σιγά θα κρατάτε τις γεύσεις που σας ταιριάζουν, δεν αρέσουν όλα σε όλους.
 14. Όσοι πίνετε καφέ μην τον κόψετε μαχαίρι διότι θα έχετε έντονο πονοκέφαλο για 2-3 μέρες. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον κόψετε μέσα σε 10 μέρες μειώνοντας καθημερινά την ποσότητα. Ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε καθόλου.
 15. Να σέβεστε τα μηνύματα του σώματος σας, αν κάτι σας πειράζει απλά δεν το τρώτε. Αν σε κάτι έχετε αλλεργία επίσης το διαγράφετε. Δεν θα πείτε ότι είναι καλή τροφή το σιτάρι και θα προσπαθήσω να τρώω έστω και λίγο, αν έχετε αλλεργία στη γλουτένη.
 16. Αποφύγετε την ταμπέλα Βήγκαν, Ωμοφάγος κλπ δεν είστε κατάστημα..Αποφασίσατε να κάνετε μια διατροφή για τους δικούς σας λόγους. Ας μείνει προσωπική σας υπόθεση.
 17. Καλό είναι να μην αρχίσετε το κήρυγμα στους δικούς σας και τους φίλους σας διότι μόνο να τους απομακρύνετε θα καταφέρετε. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για την διατροφή που επιλέγει για τον εαυτό του. Δεν μπορεί κανείς να πει σε κανέναν και πόσο μάλλον να του επιβάλλει τι διατροφή θα κάνει. Διότι απλά δεν θα μπορεί να πάρει την ευθύνη για εκείνον αλλά ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να υποστηρίξει μια διατροφή που δεν έχει επιλέξει.
 18. Επίσης να έχετε υπομονή και επιμονή διότι στα ξαφνικά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνήθειες σας τις διατροφικές. Οπότε ένα βήμα τη φορά.
 19. Παράλληλα θα πρέπει να εκπαιδεύεστε και να μαθαίνετε κάθε μέρα αν είναι δυνατόν κάτι για τη διατροφή που ξεκινήσατε ή για τα τρόφιμα και τους τρόπους παρασκευής τους ώστε να κερδίσετε χρόνο και να έχετε κάνει μεγαλύτερη διαδρομή όταν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνήθειες σας.

Καλή αρχή!


Ποια διατροφή είναι κατάλληλη για εμάς

DSCN2697Κάθε ημέρα κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι φαγητό θα φάμε και αυτές μας οδηγούν είτε στην υγεία είτε στην ασθένεια. Η πρώτη σημαντική ερώτηση λοιπόν για τον εαυτό μας είναι: Ποια είναι η συμπεριφορά μου σχετικά με την υγεία μου? Ακόμα και αν δεν έχουμε κάποια εμφανή προβλήματα υγείας αλλά τρώμε καθημερινά τη συνηθισμένη συμβατική κουζίνα με το μεγαλύτερο ποσοστό μαγειρεμένης τροφής, οδηγούμεθα αργά αλλά σταθερά σε κάποια δυσλειτουργία.

Η υπευθυνότητά μας σχετικά με τις διατροφικές μας επιλογές  η μας οδηγεί στην ευζωία και μακροζωία η στην ασθένεια και κακή ποιότητα ζωής.

Εάν συνηθίζετε να τρώτε εκτός σπιτιού η να πίνετε αναψυκτικά καφέ και κόλα.

Εάν χρησιμοποιείτε άσπρη ζάχαρη. Η επιθυμία για ζάχαρη υποδηλώνει έλλειψη σε μέταλλα ή αφυδάτωση του οργανισμού κλπ

Εάν τρώτε άσπρο αλεύρι, ψωμιά και ζυμαρικά με άσπρο αλεύρι, κουλούρια κ.λ.π.

Τότε, θα πρέπει να επανεξετάσετε την διατροφική σας συμπεριφορά απέναντι στο τι βάζετε στον εαυτό σας! Συνήθως τα πιστεύω μας γύρω από το τι είναι καλό για μας να τρώμε και τι όχι κρατάνε από τα παιδικά μας χρόνια από τους γονείς μας που με τη σειρά τους μετέφεραν κάποιες προγονικές δομές. Οι πρώτες διατροφικές εγγραφές στο άγραφο ‘’χαρτί΄΄ της διατροφής μας.

Πρέπει λοιπόν να ψάξουμε, να ενημερωθούμε και να κρατήσουμε τις δικές μας πεποιθήσεις γύρω από το τι είναι κατάλληλο για τη σωστή διατροφή μας και τι όχι. Να αποκτήσουμε δική μας τεκμηριωμένη άποψη.

Διότι από τη στιγμή που θα κάνουμε συνειδητή επιλογή του τι θα φάμε και γιατί, αυτομάτως έχουμε βελτιώσει τη διατροφή μας κατά 25%.

Είναι αναγκαίο να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας! Δεν γίνεται να αφήνουμε την ευθύνη της υγείας μας στο γιατρό, την ευθύνη της διατροφής μας στα σούπερ μάρκετ τα φαστ φουντ κ.α   Εμείς πρωτίστως θα πρέπει να αναλάβουμε και να φροντίσουμε για εμάς.  Πάνω από τα 18 είμαστε ενήλικες και πρέπει να συμπεριφερόμεθα και σαν ενήλικες.

Διατροφικές τάσεις υπάρχουν πολλές που όλες κάπου βασίζονται και όλες σε κάτι αποσκοπούν. Προσωπικά θα σας μιλήσω για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία.

Η Χορτοφαγική ωμοφαγία βασίζεται κυρίως στη φυσική ανεπεξέργαστη τροφή και σκοπό έχει την επανασύνδεση του δυτικού ανθρώπου με τις διατροφικές του ‘’ρίζες’’ και την πληροφορία που παίρνει από τη φύση σαν φυσικό ον για την επιβίωση του.

Όταν λέμε επεξεργασία εννοούμε χημική ή θερμική.

Η εξέλιξη του ανθρώπου σε όλες τις μορφές που τον αφορούσαν έφερε και το μαγείρεμα.  Από τότε και μετά η μαγειρική έγινε πλέον τέχνη και ελάχιστα φαγητά τα τρώμε ωμά, στην ουσία μόνο μερικές σαλάτες, που και σε αυτές ακόμα τα τελευταία χρόνια βάζουμε διάφορα, συνήθως χημικές σάλτσες dressing.

Ένα πλεονέκτημα του να τρώμε ωμά είναι ότι φέρνουμε το σκοπό της φύσης στο στόχαστρο. Βρίσκοντας την χαμένη αρμονία.

Όταν αναφέρομαι σε ωμά εννοώ φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια,  των οποίων οι γεύσεις είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία του κόσμου στην βασική τους απλή μορφή.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από παράδοση χιλιάδων ετών μαγειρεμένης διατροφής να επιστρέψουμε στα ωμά.

Η Margaret Mead διάσημη ανθρωπολόγος είπε: ‘’Είναι ευκολότερο να αλλάξεις κάποιου την θρησκεία παρά τη διατροφή’’

Ας δούμε πιο κάτω μερικά από τα  πλεονεκτήματα της ωμής διατροφής.

 1. Τα ωμά τρόφιμα είναι ποιοτικότερα οπότε ικανοποιούν τις διατροφικές μας ανάγκες.
 2. Η υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος (πάνω από 118F) καταστρέφουν τις βιταμίνες τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Καθώς και τα τόσο σημαντικά ένζυμα. Όσο το ποσοστό ωμών τροφών αυξάνεται στη διατροφή σας, τόσο πιο γρήγορα ικανοποιήστε με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο, διότι τα ωμά έχουν την καλύτερη αναλογία νερού, θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
 3. Τα ωμά τρόφιμα έχουν περισσότερο άρωμα και γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι, ζάχαρη κ.λ.π.
 4. Τα ωμά χρειάζονται λιγότερη προετοιμασία οπότε χαλάμε λιγότερη ώρα στην κουζίνα. Ακόμα και ένα παιδάκι των 6-7 ετών μπορεί να ετοιμάσει κάτι για να φάει.
 5. Όταν τρως ωμά δεν κινδυνεύεις να καείς στον φούρνο.
 6. Το καθάρισμα των σκευών και της κουζίνας γίνεται σε χρόνο ρεκόρ αφού δεν υπάρχουν πια καμένα λίπη. Τρώγοντας ωμή την τροφή μπορούμε να προλάβουμε πιθανές ασθένειες. Το μαγείρεμα δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι κύρια αιτία του καρκίνου π.χ.. Όταν μειώνουμε τις μαγειρεμένες τροφές από την διατροφή μας μειώνουμε και τις ελεύθερες ρίζες, οπότε μειώνουμε και τον κίνδυνο του καρκίνου και των αυτοάνοσων ασθενειών.
 7. Δεν προκαλούν εθισμό για αυτό όταν πραγματικά έχουμε χορτάσει δεν μπορούμε να φάμε ούτε μια μπουκιά παραπάνω.
 8. Φτιάχνει αμέσως η ψυχολογία μας και μειώνονται οι μεταπτώσεις από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχει παθογένεια.
 9. Αναγκάζεται αυτός που κάνει ωμοφαγία να φροντίζει μόνος του για το φαγητό του κάτι που αρέσει πάρα πολύ στον εσωτερικό μας εαυτό διότι προσλαμβάνει πάλι αγάπη και φροντίδα όπως όταν ήταν μωρό!
 10. Τα ωμά τρόφιμα έχουν βιοενέργεια και βοηθούν στην μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
 11. Είναι μια τροφή κατάλληλη για τους πνευματικούς αναζητητές διότι έχει υψηλότερες δονήσεις, είναι άδολη και φωτεινή. Βλέπε φωτογραφίες Κίρλιαν

Ένας τρόπος για να σιγουρευτούμε ότι αυτό που τρώμε είναι κατάλληλο για το σώμα μας είναι ότι μετά το κύριο γεύμα αν βάλουμε το πιάτο μας κάτω από τη βρύση μπορεί να καθαρίσει από τα υπολείμματα χωρίς συρματένια σφουγγάρια, βούρτσες ή καυτό νερό. Αυτό δείχνει ότι έτσι αβίαστα και εύκολα θα μεταβολιστεί το φαγητό μας από τον οργανισμό μας και θα φύγουν τα υπολείμματα αφήνοντας στο σώμα μόνο την ευεργεσία της θρέψης.

Μια διατροφή για να είναι καλή για εσάς θα πρέπει να καλύπτει 3 ανάγκες.

Να σας δίνει χαρά, υγεία και θρέψη. Αν αυτά τα τρία δεν συνυπάρχουν τότε ή κάτι δεν κάνετε καλά ή δεν είναι κατάλληλη διατροφή αυτή που κάνετε για εσάς.


Αλλαγή διατροφής

         dfre

Αγαπητοί φίλοι και συνοδοιπόροι για σας,

Επειδή η διατροφή μας είναι μία «σφραγίδα» που «σφραγίζει» την ποιότητα ολόκληρης της ζωής μας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου με επίκεντρο την Χορτοφαγική Ωμοφαγία η οποία αποτελεί την δική μου διατροφική επιλογή καθώς και την δυνατότητα κάθε ατόμου να την επιλέξει.

Το να ξεκινήσει κάποιος να αλλάξει τη διατροφή του, σημαίνει ότι, έχει καταλάβει ότι κάτι δεν κάνει καλά με την τωρινή συμβατική του διατροφή ή ότι έχει δοκιμάσει τόσα πολλά που πλέον έχει μπερδευτεί και δυσκολεύεται στο τι είναι τελικά υγιεινό τι όχι και τι θα του ταίριαζε ώστε να φτιάξει μόνος του ένα πρόγραμμα. Οπότε αποφασίζει να διαλέξει ένα είδος διατροφής που τον συγκινεί και να αρχίσει να την ακολουθεί.

Για να ακολουθήσει κάποιος μια διατροφή που δεν είναι συμβατική (συνεπώς και γνωστή), υπάρχουν δυο τρόποι, ο ένας είναι μόνος του, ψάχνοντας, δοκιμάζοντας και ερευνώντας, που έχει τη χαρά της ανακάλυψης, το μείον είναι ο χρόνος που χρειάζεται να επενδύσει για να μάθει ψάχνοντας ανάμεσα σε σκόρπιες ανακυκλωμένες πληροφορίες που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι πάντα σωστές και βέβαια το κόστος των υλικών που θα πετάξει αρκετές φορές αναγκαστικά διότι κάτι δεν γνώριζε ή κάτι δεν κατάλαβε ή κάτι δεν ήταν σωστό στην πληροφορία.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να επιλέξει κάποιος, ένα σεμινάριο που αναφέρεται στη διατροφή που έχει επιλέξει, δηλαδή, ένα σύστημα και έναν οδηγό που στα πρώτα του ‘’βήματα’’ θα του καλύπτει όλες του τις απορίες αλλά θα έχει και καθοδήγηση ώστε να αποφύγει το χάσιμο χρόνου,  τις άσκοπες αγορές και τα άνοστα φαγητά. Οπότε θα κάνει τη διατροφική του διαδρομή εκ του ασφαλούς με το λιγότερο δυνατό κόστος σε χρόνο και χρήμα.

Προσωπικά όταν ξεκίνησα, το έκανα με τον πρώτο τρόπο και έχασα περίπου δυο χρόνια άσκοπα. Ώσπου αποφάσισα ότι, αυτή είναι η διατροφή που ξεσηκώνει το πνεύμα και το συναίσθημα μου από φιλοσοφία ζωής και επέλεξα να συνεχίσω παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια στο εξωτερικό διότι δεν υπήρχε τίποτε σχετικό στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια, ώστε να μην αναλωθώ άλλο, αλλά να πάω γρήγορα, σταθερά και με ασφάλεια.

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τον προβληματισμένο με τη διατροφή του, είναι το κίνητρο του για αυτή την αλλαγή, αυτό καθορίζει και την επιτυχία του ή όχι στην αλλαγή του αυτή. Προσωπικά έχω καταλήξει ότι τα άλυτα υπαρξιακά προβλήματα έχουν φέρει τον άνθρωπο σε μια κατάσταση που ψάχνεται γενικώς για αλλαγές με σκοπό την ψυχική του ανακούφιση. Η διατροφή του, που τελικά αποφασίζει την αλλαγή της, απλά είναι η εύκολη οδός, διότι είναι χειροπιαστή. Είναι και ο λόγος που δημιούργησα το Σεμινάριο Διατροφικής Αυτογνωσίας. Η διατροφή όπως και όλα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι και ένα μέσο Αυτογνωσίας. Για να επιστρέψουμε στο κίνητρο της αλλαγής διατροφής, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο μέσα σας. Διότι αν μεν το κίνητρο σας είναι, να κάνετε μια πολύ καλή διατροφή ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας, την ψυχική σας ενέργεια με μια τροφή που έχει υψηλότερη δόνηση, είναι άδολη και φωτεινή, τότε θα έχετε αποτέλεσμα και όλα θα τα βρείτε βολικά. Θα αντιμετωπίσετε και εσείς θέματα συνηθειών αλλά θα τα ξεπερνάτε εύκολα και θα νιώθετε ότι βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, καθώς και μια δυνατή εσωτερική χαρά που θα σας στηρίζει στην αλλαγή σας. Αλλά, προσέξτε, ώστε να εντοπίσετε το κίνητρο της επιθυμίας σας για αλλαγή της διατροφής σας αναζητώντας το στις παρακάτω έξι παραγράφους:

 1. Αν το κίνητρο σας είναι το χάσιμο βάρους θα σας πω ότι θα χάσετε μεν αλλά μόλις επιστρέψετε στην προηγούμενη διατροφή σας απλά θα το πάρετε πίσω.
 2. Αν είναι για να ξεχωρίσετε από τους άλλους να πάρετε επιβεβαίωση σαν κάτι το διαφορετικό, απλά θα απογοητευτείτε μέσα στους πρώτους μήνες και θα ταλαιπωρηθείτε πολύ. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο αυτογνωσίας ώστε να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση σας και μετά να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για εσάς. Το ίδιο και αν νιώθετε ότι τίποτε δεν πάει καλά στην ζωή σας και θέλετε μια αλλαγή, οτιδήποτε που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά σας.
 3. Αν είναι για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που σας τρόμαξε και θέλετε να κάνετε κάτι ριζικό, έστω και αν σας φαίνεται βουνό, θα σας έλεγα ξανασκεφτείτε το. Ρωτήστε τον εαυτό σας ‘’ θα ξεκίναγα ποτέ μια χορτοφαγική διατροφή αν δεν φοβόμουν για τη ζωή μου’’? Aν η απάντηση είναι όχι τότε θα πρέπει να βρείτε ένα πιο συμβατό μονοπάτι να ακολουθήσετε διότι θα απογοητευθείτε από τα πρώτα 24ωρα που είναι πολύτιμα για αποφάσεις ζωής, για να τα σπαταλήσετε εδώ και εκεί. Η διατροφή συμμετέχει κατά 35% στα θέματα της υγείας μας και κατά κανόνα το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εκ των έσω και η κακή διατροφή απλά ακολουθεί. Οπότε καλύτερα να ξεκινήσετε από το βαρύνoν σημείο που είναι ο ψυχισμός σας και σιγά σιγά να κάνετε και βήματα υγείας με τη διατροφή σας.
 4. Αν πάλι σας αρέσει να ψάχνετε και να δοκιμάζετε δηλ. από περιέργεια, οκ θα μάθετε πράγματα χρήσιμα με υγιεινό υπόβαθρο που κάποια στιγμή θα τα εντάξετε στη διατροφή που θα σας ταιριάξει.
 5. Αν είστε μάγειρας και θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, τέλεια, έχετε σίγουρη την επιτυχία.
 6. Αν το κάνετε επειδή το έκανε και η φίλη σας ή ο φίλος σας, από μόδα, πολύ δύσκολο να έχετε επιτυχία.

Όπως και να έχει όμως, μια δοκιμή αποκλειστικής Χορτοφαγικής Ωμοφαγίας για δυο εβδομάδες που έχει και αποτοξινωτικό χαρακτήρα , δίνει μια ανάμνηση καταγεγραμμένη στο σώμα που πολύ δύσκολα θα την ξεχάσετε. Πάντα θα υπάρχει εκεί να σας θυμίζει πόσο ωραία λειτούργησε και ένιωσε το σώμα σας αυτές τις δυο εβδομάδες. Και ποτέ δεν ξέρετε πότε αυτός ο σπόρος θα βλαστήσει.

Όπως και να έχει όμως για την επιτυχία και εδώ οι κανόνες είναι ίδιοι

 1. Κίνητρο
 2. Επιλογή στόχου
 3. Στρατηγική και γνώσεις
 4. Δράση

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύσει η επιτυχία δεν έρχεται.


Χριστουγεννιάτικα Ωμοφαγικά Γλυκά

Μελομακάρονα 

Υλικά για τα Μελομακάρονα

3φλ. αμύγδαλα στεγνά (όσοι είναι προχωρημένοι κάνουν τη γνωστή διαδικασία με αφυγραντή) 

1 φλ. καρυδόψυχα (να μην είναι ταγγισμένη) 

1κ  1/2 κανελογαρύφαλλα σε σκόνη

1Κ ξύσμαε σπεριδοειδών ότι έχετε (πορτοκάλι, κουμ κουάτ, λεμόνι, νεράτζι κλπ)

1-2κ στέβια υγρή 

1πράζα αλάτι

Υλικά για το σιρόπι 

1/3φλ. Λιναρόσπορο χρυσό ολόκληρο στεγνό

1/2φλ. Νερό

1/2φλ. Χυμό πορτοκαλιού

1κ. ξύσμα πορτοκαλιού

1κ στέβια υγρή

1 ξύλο κανέλας

Υλικά για τη γαρνιτούρα

Το σιρόπι που θα φτιάξετε

1/2φλ. Χοντροκομμένα καρύδια

½ κ κανέλα

Παρασκευή Μελομακάρονα

Βάζετε όλα τα υλικά εκτός της στέβιας στο μούλτι και αρχίζετε και χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Αφήνετε το μηχάνημα στα ενδιάμεσα να κρυώνει αν το χρειάζεται. Φροντίστε να μην βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα στον κάδο από ότι μπορεί να αλέσει διότι θα μείνετε χωρίς μηχάνημα. Καλύτερα να το κάνετε σε δόσεις.

Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταγόνα σταγόνα τη στέβια καθώς γυρνάει το μηχάνημα.

Στα 7 με 10 λεπτά χτύπημα θα δείτε να αρχίσει να σχηματίζεται μια κολλώδης ζύμη, αυτό θα γίνει διότι με το χτύπημα οι ξηροί καρποί βγάζουν τα λίπη τους. Μόλις γίνει μια ζύμη που κολλάει χωρίς να διαλύεται είναι έτοιμη η ζύμη. Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε και άλλο το χτύπημα διότι θα πάρει κρεμώδη υφή και δεν θα μπορείτε να δώσετε σχήμα.

Όσο είναι μαλακιά η ζύμη σχηματίζετε τα μελομακάρονα σας και τα βάζετε σε μια πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο και όχι το ένα επάνω στο άλλο. Τα βάζετε στο ψυγείο ώστε να παγώσει το λάδι τους και να σφίξουν.

Παρασκευή του σιροπιού

Στο μισό φλ. νερό βάζετε το ξύλο της κανέλας και αφήνετε να πάρει μια βράση ή έχετε βράσει πρώτα το νερό και μετά βάζετε την κανέλα μέσα. Αφήνετε να κρυώσει και συνεχίζετε τη διαδικασία παρακάτω.

Βάζετε τον λιναρόσπορο σε ένα μπωλ με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό που έχει άρωμα και γεύση κανέλας

Αφήνετε μισή με μια ώρα να βγάλει για τα καλά το τζελ του αν δείτε ότι γίνεται μια σφιχτή πάστα προσθέστε λίγο νερό 1-2Κ.

Στη συνέχεια το σουρώνετε (θα πάρει λίγη ώρα να χωρίσετε το τζελ)

Στο τζελ αφού έχουν απομακρυνθεί οι σπόροι θα προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά

Βγάζετε τα μελομακάρονα από το ψυγείο και αφού έχετε χοντροκόψει τα υλικά της γαρνιτούρας να είναι έτοιμα, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής βάζετε μια ποσότητα του σιροπιού πάνω από τα μελομακάρονα και αμέσως ρίχνετε τη γαρνιτούρα. Αυτά θα κολλήσουν στο τζελ του λιναρόσπορου και το τζελ θα στεγνώσει. Τα μελομακάρονα σας είναι έτοιμα!

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Αν θέλετε μπορείτε αντί για σιρόπι να βάλετε σοκολάτα και να κάνετε σοκολατένια τα μελομακάρονα σας.

Τα υλικά για τη σοκολάτα

Σε απλή μορφή, παίρνετε βιολογική κουβερτούρα χωρίς προσμίξεις με 80% και πάνω κακάο λιώνετε σε μπεν μαρί και αφού έχουν παγώσει τα μελομακάρονα τα βουτάτε στη σοκολάτα και ρίχνετε πάλι αμέσως τη γαρνιτούρα. Όσοι γνωρίζετε την τεχνική με το λάδι καρύδας και βούτυρο κακάο μπορείτε να φτιάξετε έτσι τη σοκολάτα.

Κ

Κουραμπιέδες

Υλικά για τους κουραμπιέδες

4φλ. Αμύγδαλα στεγνά

1κ βανίλια

4 σταγόνες άρωμα βουτύρου ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

1 πρέζα αλάτι

Για το τύλιγμα των κουραμπιέδων

Για να κάνετε άχνη παίρνετε stevia σκόνη από το Βασιλόπουλο, την βάζετε στο μύλο του καφέ και την κάνετε άχνη.

Θα χρειαστείτε και 150γρ. λάδι καρύδας σε μπαιν μαρί να είναι ρευστό αλλά όχι ζεστό.

Παρασκευή κουραμπιέδων

Λιώνετε όλα τα υλικά σε μούλτι όπως ακριβώς και για τα μελομακάρονα. ( ο τρόπος είναι ο ίδιος)

Δίνετε σχήμα στους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε πιατέλα τον έναν δίπλα στον άλλο και στο ψυγείο για μια ώρα.

Ετοιμάζετε την ‘’άχνη’’ και το λάδι καρύδας για το τύλιγμα.

Με ένα πιρούνι πιάνετε ένα ένα κουραμπιέ και τον βυθίζετε στα γρήγορα μέσα στο λάδι, με το που τον βγάζετε τον βάζετε σε ένα μπωλ με την ‘’άχνη’’ η οποία κολλάει επάνω στο λάδι της καρύδας. Το οποίο παγώνει πολύ γρήγορα και τη συγκρατεί.

Καλοφάγωτα!!

Καλά και Φωτεινά Χριστούγεννα με αγάπη και χαρά!!

Πράσινοι χυμοί κ.α

rΣύμφωνα με το κέντρο Ιπποκράτης στην Φλώριντα της Αμερικής που λειτουργεί εδώ και 39 χρόνια και με έρευνες που έχουν κάνει με ασθενείς, η πολυήμερη νηστεία με νερό δεν κάνει καλό στον οργανισμό, τον αδυνατίζει αλλά και κάνει ζημιές στο νευρολογικό του κομμάτι. Οι νευρώνες καταπονούνται από την έλλειψη λιπαρών οξέων. Αλλά και οι φρουτοχυμοί δεν δείχνουν να κάνουν και πολύ καλό διότι βάζουν σε υπερλειτουργία το νευρικό μας σύστημα (για αυτό νοιώθουμε ανεβασμένοι). Ταΐζουν κάθε τι, από καρκινικά κύτταρα μέχρι τα παθογόνα βακτήρια στον οργανισμό μας με τα ζάχαρα τους.

Για αυτό προτιμούν  τους πράσινους χυμούς, με πρώτους στη λίστα το χυμό από βλαστάρια, σιταρόχορτου, ηλιόσπορου, μπιζελιών. Βέβαια μπορούμε και από κάθε πράσινο φύλλο όπως σπανάκι, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο, Kale,σέλερυ, παντζαρόφυλλα και φυσικά άγρια χόρτα. Επίσης και χυμό αγγουριού. Όχι καρότα όχι παντζάρια (λόγω των ζακχάρων όταν πρόκειται για ασθενείς που έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν εναλλακτικά) Ο χυμός όμως από βλαστάρια είναι πρώτος σε ποιότητα.

Το οξυγόνο που υπάρχει στα πράσινα λόγω της χλωροφύλλης τους, βοηθά στο να πετά από το σύστημα τις τοξίνες. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι η νηστεία με νερό ή οι χυμοί των φρούτων. Συνήθως άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα ζάχαρα είναι εκείνοι που προτιμούν τη φρουτοθεραπεία.

Εδώ όμως θα μιλήσουμε για τους πράσινους χυμούς και όχι για τις φρουτοθεραπείες.

Μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητα σας ένα φρέσκο πράσινο χυμό (1 ποτήρι) ή μπορείτε να κάνετε και χυμοθεραπεία για μερικές ημέρες με περίπου 2 λίτρα πράσινο χυμό αν είναι καθαρός ή 3+ λίτρα αν είναι από μπλέντερ και διαλυμένος με νερό.

Ανάλογα με το κίνητρο σας θα πρέπει να είναι και ο τρόπος αποχύμωσης. Αν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμός σας στον αγώνα του από κάποια ασθένεια, θα πρέπει ο χυμός να είναι από ειδικό αποχυμωτή (αυτούσιος δηλ. όχι διαλυμένος) για χόρτα και να τον πίνετε εντός 10 λεπτών έστω και αν σας δίνει ο κατασκευαστής περιθώριο από ώρες έως ημέρες.

Αν απλά θέλετε να προσθέσετε υγιεινά ροφήματα στη διατροφή σας για να την βελτιώσετε τότε μπορείτε να πίνετε και από το μπλέντερ χυμούς. (Στο μπλέντερ μια ποσότητα χορταρικού με νερό ή χυμό αγγουριού, χτυπάτε, σουρώνετε και καταναλώνετε).

Υπάρχει και η δυνατότητα των σμούθις τα οποία είναι ο χυμός από πράσινα χόρτα αναμεμιγμένος με φρούτα. Αυτός συνήθως ο τρόπος είναι ή για ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ ή για ανθρώπους που δυσκολεύονται στη γεύση τους με τα χόρτα, οπότε για ένα διάστημα αναμιγνύουν με φρούτα ώστε να αποδεχτούν/συνηθίσουν τις γεύσεις.

Εδώ σας παραθέτω και 3 συνταγές

1. Χυμός από σιταρόχορτο ή βλαστάρι ηλιόσπορου ή βλαστάρι μπιζελιού

30ml σιταροχυμό από αποχυμωτή με 1φλ. χυμό από αγγούρι βιολογικό

Στύβετε και πίνετε αμέσως. Ο χυμός του αγγουριού βοηθάει πολύ να πιείτε εύκολα το σιταροχυμό που είναι συμπυκνωμένη χλωροφύλλη και δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός μας στην αρχή.

2. Το χυμό από 150γρ. σπανάκι ή σέσκουλα ή άνηθο ή μαϊντανό ή τσουκνίδα ή άγρια χόρτα ή παντζαρόφυλλα.

1φλ. χυμό αγγουριού

1/2κ χυμό λεμονιού

Αποχυμώνετε και πίνετε αμέσως. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.

3.  50ml από σέσκουλα ή kale με 1φλ. χυμό πορτοκαλιού.

Ανακατεύετε και πίνετε αμέσως.

Κάντε τη δοκιμή σας, για 30 μέρες να πίνετε ένα πράσινο ρόφημα κάθε πρωί νηστικοί και για μισή ώρα να μην φάτε ή πιείτε κάτι άλλο και μετά πείτε μας τη γνώμη σας για τα πράσινα ροφήματα. Τι άλλαξε σε εσάς, τι νιώσατε και γενικά τι διαφορές είδατε.

rainbow-chard__large


Μεταλλαγμένα και τι πρέπει να γνωρίζουμε

11111111111111111

Μεταλλαγμένα και μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Εδώ σας έχω ένα λινκ για να διαβάσετε τι ακριβώς είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Αν και οι παραπάνω φωτογραφίες σας δίνουν μια ιδέα ‘’ανατριχιαστική’’ θα έλεγα..

http://11dimkaval.kav.sch.gr/main/metal/metal.htm

 Μεταλλαγμένο καλαμπόκι και πως το αναγνωρίζουμε

Όταν το καλαμπόκι είναι μεγάλο σε μέγεθος κατά κανόνα και οι γραμμές του είναι ομοιόμορφες και ίσιες τότε είναι μεταλλαγμένο. Όπως στην παραπάνω φωτογραφία και στην αμέσως από κάτω.

ξξξ

Μεταλλαγμένο

ρτ

Το καλαμπόκι που δεν είναι μεταλλαγμένο είναι μικρό συνήθως σε μέγεθος και υπάρχει ‘’αναρχία’’ στα σπόρια του και σε μέγεθος αλλά και στη σειρά δηλ. δεν σχηματίζονται σειρές αλλά είναι ακατάστατο. Όπως στην παράπλευρη  φωτογραφία.

Που πολύ ευγενικά μας έστειλε ο Γιάννης από την ομάδα και τον ευχαριστούμε.

οοο

Άλλο ένα παράδειγμα

Με τα χρωματιστά καλαμπόκια που βλέπετε ξεκάθαρα τις διαφορές.σσ

Είναι λεπτά σε σχέση με τα μεταλλαγμένα είναι μικρότερα και με άναρχους σπόρους.

Αυτά δηλαδή που συνήθως τα βλέπουμε σαν  καημένα και κατσιασμένα, και ίσως δεν τα αγοράζουμε, αυτά είναι που πρέπει να παίρνουμε αλλιώς να μην τρώμε καθόλου καλαμπόκι αλλά και γενικά τρόφιμα μεταλλαγμένα.

Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για το τι τελικά αποφασίζουμε να φάμε.


Καροτέλαιο για το δέρμα και τα μαλλιά ένα φυσικό καλλυντικό!

Pure-and-Natural-Carrot-Essential-Oil-with5

$_32y

Υπάρχουν δυο ειδών καροτέλαια, αυτό που φτιάχνεται από σπόρους άγριου καρότου (φωτογραφία δεξιά) και το αποτέλεσμα είναι το αιθέριο έλαιο καρότου που ίσως έχετε δει να πουλάνε στα καταστήματα και το έλαιο από τα καρότα που τρώμε (φωτογραφία αριστερά). Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το έλαιο που κάνουμε από τα καρότα που τρώμε και, επίσης, αν θέλετε μπορείτε να βρείτε έτοιμο στα καταστήματα. Αυτό που θα φτιάξετε όμως εσείς θα έχει άλλη βαρύτητα και αξία.

Το καροτέλαιο είναι ένα λάδι που γίνεται εύκολα στο σπίτι και βοηθάει πολύ το δέρμα.

Το χρησιμοποιούμε για επαλείψεις στο δέρμα ακόμη και για αντηλιακό για όσους δεν χρησιμοποιούν ιδιοσκευάσματα και θα ήθελαν κάτι να βοηθήσει το δέρμα τους να ανταπεξέλθει στις ηλιακές ακτινοβολίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κάθεται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Καλό θα είναι να επιχειρήσετε μία βαθμιαία δοκιμαστική παρατήρηση του προστατευτικού αποτελέσματος στο δέρμα σας, βάζοντας μία μικρή ποσότητα και εκθέτοντας το σημείο στον ήλιο.  Για όσους δεν γνωρίζουν, ο δείκτης προστασίας ουσιαστικά μας δείχνει πόσα λεπτά της ώρας μπορούμε να κάτσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόβλημα. Ο δείκτης προστασίας π.χ 30 σημαίνει 30 λεπτά της ώρας.

Το φυτικό έλαιο καρότου είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτό β-καροτένιο, το οποίο είναι το πιο γνωστό καροτενοειδές της προβιταμίνης Α.  Το β-καροτένιο είναι το συστατικό που είναι υπεύθυνο για το πλούσιο κόκκινο / πορτοκαλί χρώμα του λαδιού καθώς και τα θεραπευτικά του οφέλη.

Θεραπευτικά οφέλη:
Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το β-καροτένιο παρουσιάζει επίσης αντιοξειδωτική δράση.

Βοηθάει στο γερασμένο δέρμα, τα εκζέματα προσώπου, στις δερματίτιδες, βελτιώνει τα σημάδια από ουλές, το ξερό δέρμα, τα εξανθήματα, τις φαγούρες, απαλύνει τις ρυτίδες και τις ραγάδες,  τα μαλλιά όπου είναι κατεστραμμένα ή ξερά αλλά και για να μακραίνουν καλύτερα,δυναμώνει την τρίχα, τις γεροντικές κηλίδες στο δέρμα.  Κατάλληλο για μασάζ.

Λόγω του ότι αφήνει χρώμα στην επιδερμίδα ειδικά αν είναι δυνατό λάδι καλό είναι να το χρησιμοποιείτε βραδινές ώρες ώστε μέχρι το πρωί να έχει απορροφηθεί και με το μπάνιο σας δεν θα μείνει τίποτε. Αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε και την ημέρα απλά θα κάνετε μια ανάμιξη λιγότερο δυνατή και θα το καταλάβετε και από το τελικό χρώμα ή να βάζετε λίγο και να το απλώνετε καλά.

Οδηγίες για να φτιάξουμε το καροτέλαιο από φρέσκα καρότα.

Υλικά

2 μεγάλα φρέσκα και βιολογικά καρότα

350γρ. σησαμέλαιο ή μισή ποσότητα ελαιόλαδο καλής ποιότητος ψυχρής έκθλιψης αναμεμειγμένο με μισή ποσότητα αγνό λάδι καρύδας.

2-3 κάψουλες βιταμίνης Ε από το φαρμακείο

Αν θέλετε να το κάνετε ακόμη ποιο δυνατό μπορείτε να αγοράσετε ένα μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο καρότου και στο τελικό προϊόν να προσθέσετε 3 σταγόνες.

Παρασκευή

Πλένετε καλά τα καρότα και τα τρίβετε σε χοντρό τρίφτη ή τα κόβετε πολύ λεπτές ροδέλες.

Τα απλώνετε σε δισκάκι του αφυγραντή για 12 ώρες να αφυδατωθούν τελείως.

Όσοι δεν έχετε αφυγραντή θα τα απλώσετε επάνω σε λαδόκολα σε ταψί του φούρνου σας και θα το αφήσετε περίπου 8 ώρες στους 80-100 βαθμούς ή μέχρι να αφυδατωθούν τελείως. Δεν θέλουμε υγρασία διότι δημιουργούνται μικροοργανισμοί.

Στη συνέχεια σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο βάζετε το αποξηραμένο καρώτο

Ανοίγετε τις κάψουλες με μια καρφίτσα που έχετε πρώτα κάψει με αναπτήρα και ξεπλύνει με καθαρό οινόπνευμα και τις πιέζετε ώστε το περιεχόμενο τους να πέσει μέσα στο λάδι. Ανακατεύετε καλά το λάδι με τη βιταμίνη να ομογενοποιηθούν και ρίχνετε πάνω από τα καρότα το λάδι.

Φροντίζετε τα καρότα να είναι σκεπασμένα με το λάδι καλά με ένα ποτηράκι καθαρό που θα τα πιέζει προς τα κάτω. Και αφήνετε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για 4 εβδομάδες.

Στη συνέχεια αφαιρείτε σουρώνοντας τα κομμάτια καρότου και κρατάτε το λάδι. Το καρώτο αυτό είναι για πέταμα πλέον.

Το καροτέλαιο που προκύπτει óleo1διατηρείται πολλούς μήνες. Την λήξη του θα την αντιληφθείτε όταν αρχίσει να βγάζει μια ταγγισμένη μυρωδιά, οπότε και θα είναι ακατάλληλο προς χρήση.

Πως το χρησιμοποιούμε:

 1. Για τα μαλλιά ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα λαδιού και την απλώνουμε στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά απαλά να πάει παντού κάνοντας ένα ελαφρό μασάζ. Αφήνετε από 1-4 ώρες και λούζεστε.
 2. Για το πρόσωπο και το σώμα απλώνετε μια μικρή ποσότητα και την αφήνετε να απορροφηθεί.
 3. Για μασάζ το κάνετε λίγο χλιαρό και κάνετε αναζωογονητικό μασάζ στο σώμα. Το αφήνετε να απορροφηθεί.
 4. Για αντηλιακό απλώνετε μια ποσότητα στο δέρμα σαν να ήταν αντηλιακό και αφήνετε να απορροφηθεί. Προσοχή και πάλι στο χρόνο που θα μείνετε κάτω από τον ήλιο.

Καλήν επιτυχία!

     Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απάνθισμα πορισμάτων μακροχρόνιων ερευνών σχετικά με την αξιοποίηση φυτικών υλών για θεραπευτικούς λόγους. Το παραθέτω προς ακαδημαϊκή μελέτη υπογραμμίζοντας την υποχρέωση να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν υιοθετήσουμε το οτιδήποτε που σχετίζεται με την υγεία μας.

 

 

 


Το μενού της φύσης για τον Μάρτιο

Μάρτιος ο πρώτος μήνας της άνοιξης

Να δούμε το μενού της φύσης για εμάς αυτή την εποχή.

Λαχανικάr

Αγκινάρες λαδερές ωμοφαγικές ή σε σαλάτα τριμμένες

Άνηθος νοστιμίζει τα πάντα

Αντίδια σε σαλάτα αλλά και χυμό φρέσκο

Αρακάς σε σαλάτα ή με σάλτσα ταχινιού ή αβοκάντο

Καρότα σαλάτα ή χυμό με λεμόνι ή σε ζύμωση

Κουνουπίδι τριμμένο σε σαλάτα ή λαδερό με λιαστές ντομάτες

Λάχανο φρέσκο σε σαλάτα ή σε ζύμωση

Λαχανάκια Βρυξελλών Σαλάτα, ή σε ζύμωση

Μαϊντανός σε όλες τις σαλάτες, σε λαδερά αλλά και θεραπευτικός φρέσκος χυμός με λεμόνι

Μαρούλι σαλάτι ή χυμός ή φύλλα για γέμισμα

Μπρόκολο τριμμένο σαλάτα ή λαδερό

Παντζάρι σαλάτα τριμμένη ή χυμόςrainbow-chard__large

Πράσα σαλάτα ή σε κράκερ λιναρόσπορου σε αφυγραντήρα μαζί με άνηθο

Ραδίκια σαλάτα αλλά κυρίως φρέσκο χυμό

Σέλινο σε σαλάτα, σε πατέ, σε χυμό σε σούπα

Σέσκουλα ωραίες πίτες σε αφυγραντήρα, ή φρέσκο χυμό ή σαλάτα

Σπανάκι ωραίες πίτες σε αφυγραντήρα, ή φρέσκο χυμό ή σαλάτα

Σπαράγγια σαλάτα ή με ντιπ πικάντικο ή σε ζύμωση

Φινόκιο αρωματικό σε σαλάτες και γεμιστά

 

Φρούταpl

Αβοκάντο πάει με όλα!! Σούπες, σαλάτες, σάλτσες, σε γλυκό σε αλμυρό σε παγωτό παντού

Γκρέιπφρουτ με πράσινα φυλλώδη σε χυμούς

Λεμόνια  με πράσινα φυλλώδη σε χυμούς, στις σαλάτες, το πρωί με χλιαρό νερό για τον καθαρισμό του οργανισμού

Μανταρίνια για να τα φάμε σκέτα ή το χυμό τους ή να τα βάλουμε σε γλυκό ή να πάρουμε τη  φλούδα τους και το άρωμα τους για αφεψήματα, γλυκά

Πορτοκάλια για να τα φάμε σκέτα ή το χυμό τους ή να τα βάλουμε σε γλυκό ή να πάρουμε τη  φλούδα τους και το άρωμα τους για αφεψήματα, γλυκά


Βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας

Βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί καλά, αλλά τι κάνει η κάθε βιταμίνη και ποιες τροφές είναι γεμάτες βιταμίνες και θρεπτικά και σε ποια μορφή, συνήθως δεν γνωρίζουμε.  Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με τις ποιο βασικές βιταμίνες και μέταλλα που χρειαζόμαστε και ακόμη και αν δεν είμαστε διατροφολόγοι ή γιατροί μπορούμε να έχουμε κατά νου τις ανάγκες του οργανισμού μας και να σχεδιάζουμε το μενού μας ανάλογα. Εδώ θα δώσω τις φυτικές πηγές για το καθένα από αυτά λόγω του ότι είμαστε από την πλευρά της χορτοφαγίας αλλά όλες αυτές οι βιταμίνες και μέταλλα που θα αναφέρουμε εδώ υπάρχουν και στα ζωικά.

 

 1. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Είναι η βιταμίνη για υγιή μάτια, δόντια και δέρμα κυρίως.

Φυσικές πηγές: Τα καρότα και γενικά τα  πορτοκαλιά τρόφιμα όπου το χρώμα τους υποδηλώνει την καροτίνη, το πεπόνι  η γλυκοπατάτα.

Συμπτώματα από την έλλειψη της.

 • Προβλήματα στην όραση κυρίως δυσκολία στο σκοτάδι
 • Στο δέρμα και τη συνοχή του

 

2. Β ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση του σιδήρου.

Φυσικές πηγές: Αυτή η κρίσιμη ομάδα των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βρεθεί στα ανεπεξέργαστα τρόφιμα, ειδικά στα δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, μπανάνες, φακές, τις πιπεριές τσίλι, φασόλια, μαγιά και μελάσα.

Συμπτώματα από την έλλειψη της.

 • Αναιμία
 • Τριχόπτωση
 • Νευρολογικά προβλήματα
 • Προβλήματα στην όραση
 • Κατάθλιψη, αλλαγή συμπεριφοράς
 • Δερματικά εξανθήματα, σπυράκια, εκζέματα
 • Αδυναμία, ταχυπαλμία κ.α
 1. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Με αυτή τη βιταμίνη δυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και διατηρείται το δέρμα ελαστικό. Είναι αντι-οξειδωτική και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Φυσικές πηγές: Πορτοκάλια, όλες οι πιπεριές, ακτινίδια, γκρειπφρουτ, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φράουλες, όλα τα μπέρις, πεπόνι, λαχανάκια Βρυξελών.

Συμπτώματα από την έλλειψη της.

 • Συνεχόμενη κούραση και υπνηλία (σκορβούτο)
 • Προβλήματα στα δόντια, ουλίτιδα, χάσιμο δοντιών
 • Κακή διάθεση και εναλλαγές της
 • Μεγάλη ευκολία για μελανιές στο σώμα που αργούν να φύγουν
 • Αναιμία
 • Ευκολία σε κρυώματα

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη αυτή μας δίνει γερά κόκαλα και καλή διάθεση.

Φυσικές πηγές: Ο ήλιος μπορεί να μας καλύψει αν κάθε μέρα καθόμαστε για λίγα  λεπτά στον ήλιο. Αν δεν είναι αυτό δυνατό τότε μπορείτε να πάρετε συμπλήρωμα ή μέσω της τροφής  και συγκεκριμένα από μούστο, μανιτάρια. Αν όμως έχετε ανεπάρκεια καλό είναι να το αντιμετωπίσετε αρχικά με συμπλήρωμα και μετά να βρείτε τρόπους για συντήρηση.

Συμπτώματα από την έλλειψη της.

 • Εφίδρωση κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού
 • Καρδιαγγειακές διαταραχές
 • Στομαχικά και εντερικά προβλήματα
 • Αυτοάνοσες ασθένειες π.χ νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη κ.α
 • Κατάθλιψη ή απότομες αλλαγές στη διάθεση
 • Υπέρταση
 • Μυϊκοί πόνοι και χρόνια κούραση
 • Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού (δεδομένου ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τρέφονται από την βιταμίνη D.

 

 5. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος καθώς και στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Φυσικές πηγές: Τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί γενικά οι ηλιόσποροι, οι ντομάτες κυρίως οι ώριμες.

Συμπτώματα από την έλλειψη της.

 • Πρόωρη γήρανση του δέρματος
 • Προβλήματα στο αίμα
 • Υπογονιμότητα
 • Αναιμία
 • Προβλήματα κατά την περίοδο ή την εμμηνόπαυση

 

 1. ΒΙΤΑΜΙΝΗ K

Είναι μια βιταμίνη που κοντρολάρει την πηκτικότητα του αίματος.

Φυσικές πηγές: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τα καλύτερα και ποιο πλούσια σε βιταμίνη Κ επίσης το  λάχανο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο.

Συμπτώματα από την έλλειψη της.

 • Αιμορραγίες στη μύτη τα δόντια το γαστρεντερικό σύστημα, από πληγές που δεν κλείνουν εύκολα
 • Αίμα στα ούρα και στα κόπρανα
 • Ευκολία για μώλωπες στο δέρμα
 • Δυσκολίες περιόδου
 1. ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ (οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών Β)

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανανέωση των κυττάρων και την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών κατά την κύηση.

Φυσικές πηγές: Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθώς και  τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, τα μπιζέλια, φακές, σπόροι, ξηροί καρποί, το κουνουπίδι, καλαμπόκι και τα βερίκοκα.

Συμπτώματα από την έλλειψή του.

 • Ότι και για την Β12

 

 1. ΑΣΒΕΣΤΙΟ (μέταλλο)

Απαραίτητο για υγιή δόντια και οστά.

Φυσικές πηγές: Σουσάμι, αμύγδαλα, όσπρια, μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, ξερά σύκα.

Συμπτώματα από την έλλειψή του.

 • Οστεοπόρωση
 • Ραχίτιδα
 • Αργοπορία στο περπάτημα στα μικρά παιδιά
 • Ευκολία στα σπασίματα
 • Μυϊκή κόπωση, αδυναμία
 • Εφίδρωση αδικαιολόγητη κυρίως στο κεφάλι

 

 1. ΣΙΔΗΡΟΣ (μέταλλο)

Απαραίτητος για την  οικοδόμηση των μυών και φυσικά τη διατήρηση υγιούς αίματος.

Φυσικές πηγές: Δημητριακά, σπόροι κολοκύθας, φασόλια, φακές, σπανάκι, ξερά φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με εσπεριδοειδή για την απορρόφηση.

 • Τριχόπτωση
 • Αδυναμία, κόπωση
 • Χλωμάδα
 • Πονοκέφαλος
 • Επιθυμία να τρώτε πάγο ή χώμα ή πηλό
 • Προβλήματα θυρεοειδούς

 

 1. ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (μέταλλο)

Βοηθάει στην ανάπτυξη του οργανισμού καθώς και την επούλωση των πληγών, μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα και βοηθάει στην αξιοποίηση της βιταμίνης Α.

Φυσικές πηγές: Σπανάκι, κάσιους, πέκανς, κουκουνάρι, φυστικοβούτυρο, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, καρπουζόσποροι, μαύρη σοκολάτα, μανιτάρια, μαγιά μπύρας, μπανάνα, βασιλικός, θυμάρι, όσπρια, αρακάς, σιρόπι σφενδάμου, μίσο, φύκια κυρίως τα dulse, λεκιθίνη σόγιας και ηλιόσπορου, σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα φυλλώδη, κίτρινη κολοκύθα, φύτρο σιταριού.

Συμπτώματα από την έλλειψή του.

 • Μυϊκοί πόνοι
 • Πονοκέφαλοι
 • Αύξηση βάρους
 • Συχνά κρυολογήματα
 • Δυσπεψία

 

 1. ΧΡΩΜΙΟ (μέταλλο)

Φυσικές πηγές: Θυμάρι, σιτάρι, μαγιά μπύρας, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά.

Βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και της πρωτεΐνης.

Το χρώμιο επίσης το χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη γλυκόζη καθώς και για τα λιπαρά οξέα.

Συμπτώματα από την έλλειψή του.

 • Μικρή ανοχή στη γλυκόζη
 • Χοληστερίνη

 

 1. ΙΩΔΙΟ: (μέταλλο)

Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του  θυρεοειδούς.

Φυσικές πηγές: Φύκια, θαλασσινό αλάτι

Συμπτώματα από την έλλειψή του.

 • Υποθυρεοειδισμός
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αποβολή στην περίπτωση εγκυμοσύνης

 

 1. ΜΑΓΝΗΣΙΟ: (μέταλλο)

Απαραίτητο σχεδόν σε όλες τις ενζυματικές λειτουργίες του οργανισμού. Βοηθάει στο μεταβολισμό, στην απορρόφηση των μετάλλων των βιταμινών C, E και του συμπλέγματος Β, στην ανάπτυξη των οστών καθώς και στη λειτουργία του νευρικού  και μυϊκού συστήματος.

Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια του στον οργανισμό μας.

Συμπτώματα από την έλλειψή του. (Συνήθως υπάρχει και έλλειψη καλίου)

 • Κράμπες ειδικά το βράδυ
 • Μυϊκοί σπασμοί σε όλο το σώμα
 • Έντονος εκνευρισμός
 • Υπέρταση
 • Ναυτία
 • Κακή διάθεση
 • κόπωση

 

Όλες τις ποιο πάνω πληροφορίες τις συγκέντρωσα από ιατρικές πηγές, άρθρα ή βιβλία, ελληνικά και ξένα.