Προβλήματα υγείας και ωμοφαγία

berries-1000x576.jpgΤο πρόβλημα υγείας που μπορεί να δημιουργηθεί κάνοντας ωμοφαγία είναι κυρίως από το σκεπτικό που έχει κάποιος π.χ τώρα που ξεκίνησα μια διατροφή τόσο καλή και φυσική όπως η ωμοφαγία είμαι ασφαλής, δεν κινδυνεύω από καμία ασθένεια. Με αποτέλεσμα να μην ασχολούνται για το αν ήδη υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν έχουν αβιταμίνωση και για αυτό δεν ένοιωθαν και πολύ καλά με αποτέλεσμα να πάρουν τελικά την απόφαση να κάνουν την μεγάλη αλλαγή.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν πως να κάνουν την μετάβαση αλλά και τι και πως να τρώνε, οπότε στην προσπάθεια τους να χορτάσουν ή κολάνε στα ίδια και στα ίδια ή δεν τρώνε σωστά. Η αλλαγή διατροφής θέλει απόφαση και προγραμματισμό.

Γενικώς επειδή η ωμοφαγία φαντάζει στα μάτια τους σαν κάτι πολύ ιδιαίτερο και είναι, δεν προσέχουν κάποια πράγματα. Το να ξεκινήσει κάποιος να τρώει απλώς ωμές τροφές δεν λέει κάτι ως προς την σωστή θρέψη του. Μπορεί κάποιος να κάνει ωμοφαγία και τελικά να πάθει αβιταμίνωση διότι δεν φρόντισε να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους. Η αλλαγή διατροφής θέλει γνώση.

Το άλλο θέμα που μπορεί να προκείψει είναι να έχει κάποιος ευερέθιστο έντερο, να μην το έχει αντιληφθεί διότι δεν είχε δώσει σημασία στα συμπτώματα, με αποτέλεσμα με το που θα ξεκινήσει ωμοφαγία να αρχίσει να έχει φουσκώματα, διάρροιες και πόνους στο στομάχι από τις πολλές φυτικές ίνες και τα πράσινα.

Δεν κάνουν όλες οι διατροφές για όλους τους ανθρώπους. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Θα πρέπει να λύσει το θέμα του ευερέθιστου εντέρου και μετά να μπει σιγά σιγά στην ωμοφαγία αν θέλει. Ένας καλός τρόπος για αυτούς που έχουν αυτό το πρόβλημα, είναι ένας συνδυασμός ωμών και ατμόβραστων λαχανικών για ένα διάστημα, χωρίς καθόλου γλουτένη και λακτόζη και βέβαια να δουλέψουν ταυτόχρονα  το ψυχολογικό τους κομμάτι. Τι δεν θέλουν να δουν στη ζωή τους, τι δεν δέχονται και δεν επιτρέπουν να αφομιώσουν.

Ένα άλλο που συμβαίνει συχνά, είναι ότι όλοι όσοι προέρχονται από τη συμβατική διατροφή, έχουν ανισσοροπία της εντερικής χλωρίδας, δηλαδή αυξημένα τα παθογόνα μικρόβια. Μόλις ξεκινήσουν την ωμοφαγία και στην αρχή ειδικά, χορταίνουν με πολλά φρούτα και ωμοφαγικά γλυκά, τα ζάχαρα θρέφουν τα παθογόνα μικρόβια και καταλήγουν με πριξίματα, αέρια κλπ Εδώ θέλει ισορροπία στις τροφές και μέτρο καθώς και προβιοτικά, αν δεν είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα διαφορετικά θα πρέπει να το προσεγγίσουν ιατρικά.

Άλλοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που τα τρώνε όλα ωμά παίρνουν ”άφεση” και από αυτά που έχουν αλλεργία και αγνoούν τα μηνύματα του σώματος τους. Κάποια στιγμή καταλήγουν με πρόβλημα διότι οι αλλεργίες δημιουργούν φλεγμονές και οι φλεγμονές δημιουργούν ασθένειες.

Μπορεί να είστε τόσο χαρούμενοι που κάνετε μια αγνή διατροφή, που να αμελείτε την στοματική υγιεινή, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα διότι τα ωμά έχουν πολλά ένζυμα και αν μένουν στα δόντια, πολύ γρήγορα μπορούν να δημιουργήσουν τεριδόνα, επίσης επειδή έχουν δυνατές χρωστικές, χρωματίζονται τα δόντια και σκουραίνει το χρώμα τους. Και αν τα αμελείτε πολύ δηλ. πλένετε τα δόντια μια φορά μόνο την ημέρα, διότι πιστεύετε ότι τώρα δεν χρειάζεται παραπάνω, σύντομα θα αποκτήσετε περιοδοντίτιδα. Συνετό είναι να  συνεχίσετε την στοματική υγιεινή με ευλάβεια.

Συνεπώς η ωμοφαγία δεν δημιουργεί αυτή καθεαυτή πρόβλημα υγείας αλλά ο τρόπος που την εισάγουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Αν όμως κάποιος κάνει σωστά την αλλαγή διατροφής και την ένταξη του στην ωμοφαγία με μέτρο και γνώση τότε όχι μόνο δεν έχει κάτι να φοβηθεί αλλά θα αποτοξινωθεί και θα αποκτήσει μια πολύ καλή φυσική κατάσταση και αντοχή.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί πιάνουν τα άκρα δηλαδή τρώνε αποκλειστικά μόνο φρούτα και τίποτε άλλο, ούτε λάδι, ούτε σπόρους, ούτε λαχανικά τίποτε. Αυτό μακροπρόθεσμα δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις στον οργανισμό και προβλήματα υγείας. Επίσης καχεκτικούς ανθρώπους. Συνήθως υπάρχει κάποιο ψυχολογικό θέμα εκεί από κάτω το οποίο βρίσκει έκφραση στη διατροφή και στη μονοδίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές καταλήγει σε ανορεξία. Όμως δεν φταίει η ωμοφαγία για αυτό αλλά ο τρόπος που την προσέγγισαν. Το άλλο άκρο είναι να τρώνε αποκλειστικά και μόνο πράσινα χόρτα. Επίσης προβληματικό. Συνεπώς προσέχουμε τι κάνουμε και πως το κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς.

Και κάτι τελευταίο, αν κάποιος έχει ένα διαγνωσμένο σοβαρό πρόβλημα υγείας και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την χορτοφαγική ωμοφαγία τότε πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να την κάνει στην ασκητική της μορφή.