Σουτζούκ Λουκούμ

Συσκευές, μούλτι

Υλικά

140γρ. αποξηραμένο βερίκοκο (για 10 ώρες να μουσκέψει κομμένο σε κομμάτια, μέσα σε χυμό φρέσκου πορτοκαλιού)

1Κ ξύσμα πορτοκαλιού

1  1/2κ υγρή στέβια

1/2κ κανέλα Κεϋλάνης

1Κ  ψίλιουμ που το κάνετε πούδρα σε μύλο του καφέ

50γρ. περίπου καρύδια για τη γέμιση

Καρύδα τρίμμα για το τύλιγμα

Παρασκευή

Στο μούλτι τα βερίκοκα (χωρίς το χυμό που πιθανόν έχει περισσέψει) με το ξύσμα, τη στέβια και την κανέλα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Ρίχνουμε το ψίλιουμ και χτυπάμε για  1 λεπτό.

Απλώνουμε την πάστα σε δίσκο αφυγραντή και στη μέση απλώνουμε τα καρύδια. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό να μη σπάσει το φύλλο.

Βάζουμε σε αφυγραντή για 15-20 ώρες. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 2 ώρες και να σφίξουν.

Κόβουμε προσεκτικά σε κομμάτια και τυλίγουμε στην καρύδα (αυτό μπορείτε να το κάνετε προ αφυγραντή ή μετά).

Φυλάμε σε γυάλινο σκεύος κλεισμένο καλά για 15 μέρες εκτός ψυγείου καλό είναι να ακουμπάνε σε λαδόκολα.

Όσοι κάνουν συμβατική διατροφή ή χορτοφαγία μπορούν να τυλίξουν προσεκτικά το σουτζούκ λουκούμ με λαδόκολα και να το βάλουν στον ατμό για 30 λεπτά. Μετά βγάζετε αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε κομμάτια, όσο μένει τόσο σκληραίνει. Τυλίγετε με τρίμα καρύδας.