Χριστουγεννιάτικο γεύμα και γλυκά

Χρόνια Πολλά

Με υγεία και χαρά!!

Ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα πρώτα από όλα πρέπει να έχει χαρά και αγάπη! Αυτά τα συναισθήματα θα κάνουν τον καμβά και τη διαφορά για τη γιορτινή αυτή ημέρα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο τέλος του 2021 και σίγουρα όλοι περιμένουμε πως και πως μια ανάπαυλα και ηρεμία, η δημιουργική προετοιμασία του φαγητού για την οικογένεια ή τον εαυτό μας, μπορεί να μας βάλει στο μαγικό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Εδώ θα σας δώσω μαζί με τις ευχές μου και συνταγές για να φτιάξετε πολύ εύκολα το γεύμα καθώς και τα γλυκά.

Ρολό Αβοκάντο

Συσκευές, εργαλεία: κόφτης (αυτό που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά) multi για την κρέμα ή blender

Υλικά για 2 μερίδες

2 μέτρια αβοκάντο (όχι πολύ ώριμα) για το τύλιγμα

Για τη γέμιση

1φλ. ψιλοκομμένο λάχανο

1 μικρό καρώτο τριμμένο

1Κ κάπαρη

1/2 κ φρέσκο δεντρολίβανο

1Κ χοντροκομμένα καρύδια

1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

αλάτι πιπέρι κατά βούληση

2Κ ελαιόλαδο

1κ ψίλιουμ ή chia

1 κλαδάκι ψιλοκομμένο άνηθο

1 φύλλο αρμπαρόριζα φρέσκο (ψιλοκομμένο)

Για την κρέμα

1/3φλ. κουκουναρόσπορο

1Κ χυμό λεμονιού

αλάτι

3Κ ελαιόλαδο

1/2 σκελίδι σκόρδο προεραιτικά

3-4Κ γάλα αμυγδάλου

10 γρ. ώριμο αβοκάντο

Παρασκευή του τυλίγματος

Απλώνουμε μια μεμβράνη στον πάγκο μας, με το peeler κάνουμε λεπτές φέτες το αβοκάντο σαν ”κορδέλες”, τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά επάνω στην μεμβράνη, μια οριζόντια, μια κάθετη, ώσπου να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο σαν πλέγμα περίπου 15χ 18 (σαν ένα φύλλο νορι), ή τη μια δίπλα στην άλλη, κολλητά ώστε να μην μένουν κενά.

Στη συνέχεια αφού έχουμε ετοιμάσει τα υλικά μας για τη γέμιση, τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη, και τα απλώνουμε προσεκτικά στην άκρη του φύλλου από αβοκάντο που δημιουργήσαμε. Το πάχος της γέμισης θα πρέπει να είναι 4εκ. περίπου.

Με τη βοήθεια της μεμβράνης θα τυλίξουμε το αβοκάντο και θα κάνουμε ένα ρολό. Θα πρέπει το τύλιγμα να είναι τόσο όσο σφιχτό, ώστε να μην κοπεί το αβοκάντο αλλά και να μην διαλυθεί το ρολό. Εδώ να βάλετε τη μαεστρία σας!

Για την κρέμα από πάνω, βάζετε όλα τα υλικά στο multi και τα λιώνετε. Απλώνετε πάνω από τα ρολά σας την κρέμα και από πάνω αν θέλετε ψιλοκόβετε άνηθο και ψηλές λουρίδες κόκκινης πιπεριάς.

Είναι πολύ χορταστικό, νόστιμο και εντυπωσιακό! Σερβίρεται πολύ όμορφα συνοδευόμενο από λαχανικά σε σχέδια με πολυκόφτη αλλά και φύτρα ή βλαστάρια άλφα άλφα ή μπρόκολο. Εδώ θα σας δώσω και μια σούπα πολύ νόστιμη για πρώτο πιάτο.

Σούπα καρπών

Συσκευές: blender

Υλικά τη σούπα

40γρ. μουσκεμένα αμύγδαλα καθαρισμένα, ή κουκουνάρι, ή κάσιους (αν γνωρίζετε πως να φτιάχνετε τυριά από ζύμωση βάλτε αντί των αμύγδαλων 1/3φλ. τυρί καρπών

2 μικρά τοματίνια

20 γρ. αβοκάντο ώριμο

2Κ λάδι

αλάτι πιπέρι καφτερό

1/2φλ. ζεστό νερό όχι κοχλαστό

1 κλαδάκι σέλινο

1κ ψίλιουμ πούδρα

1κ μηλόξυδο

Υλικά για τη γαρνιτούρα

Φύτρα αν έχετε πάνε πολύ του μπρόκολου, της τριγωνέλας αλλά και το ρεπάνι

Αν δεν έχετε φύτρα χρησιμοποιείστε ότι έχετε από λαχανικά στο ψυγείο σας, λιαστή ντομάτα με μυρωδικά, ή κομματάκια μπρόκολου, αρακά, πιπεριές κλπ

Παρασκευή

Τα λιώνετε όλα μαζί και σερβίρετε αμέσως.

Η σούπα σας θα είναι το πρώτο πιάτο, για να την γευτείτε ζεστή, θα έχετε τα υλικά όλα πλην του νερού έτοιμα στο μπλέντερ, θα έχετε σερβίρει όλα όσα προορίζονται για το τραπέζι και τελευταία στιγμή, θα ρίξετε κοχλαστό νερό στα μπωλ που πρόκειται να μπει η σούπα, και στο μεταξύ προσθέτετε το πολύ ζεστό νερό στο μπλέντερ, λιώνετε καλά. Αδειάζετε τα μπωλ από το νερό, σκουπίζετε να μην έχουν νερά και σερβίρετε αμέσως τη σούπα σας με τη γαρνιτούρα που έχετε ετοιμάσει από πριν.

Κρακεράκια προαιρετικά

Αν δεν έχετε αφυγραντή, κόψτε λάχανο σε παραλληλόγραμμα, περάστε το λάδι με ένα πινέλο από τη μια πλευρά και πασπαλίστε με σουσάμι και ρίγανη, γίνεται υπέροχο! τραγανό!

Συσκευές, εργαλεία: blender, αφυγραντήρας, μήλος του καφέ

Υλικά

1φλ. τριμμένο λιναρόσπορο (όχι έτοιμο τριμμένο)

1/2φλ κρεμμύδι ξερό

1φλ. ηλιόσπορο

3-4 κλαδάκια άνηθο

2Κ χυμό λεμονιού

1/2κ αλάτι

1/8 κ πιπέρι

3Κ λάδι

1 πιπεριά για γαρνιτούρα κατά προτίμηση πράσινη (προαιρετικά)

1 1/2 φλ. ζεστό νερό

Παρασκευή

Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του νερού και το λιναρόσπορο και τα λιώνουμε

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον λιναρόσπορο με το νερό, τον ανακατεύουμε και τον αφήνουμε 30 λεπτά να βγάλει το τζελ του, αν δεν βγάζει τζελ είναι μπαγιάτικος.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη λεκάνη με τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα

Απλώνουμε στο δίσκο του αφυγραντή επάνω στο τέφλεξ μια ποσότητα που θα είναι περίπου 4 χιλ. πάχος, είναι σημαντικό να απλώσετε καλά το μείγμα διαφορετικά αλλού θα ξεραθεί πιο γρήγορα και αλλού όχι, οπότε δεν θα έχουν ομοιομορφία. Χαράζουμε με μια σπάτουλα τα κρακεράκια μας τι σχέδιο και μέγεθος θέλουμε, ώστε όταν θα ξεραθεί να μπορούν εύκολα να κοπούν

Αφήνετε για περίπου 12 ώρες, στις 6 θα γυρίσετε από την άλλη πλευρά τα κράκερς σας και θα αφαιρέσετε το τέφλεξ

Πριν τα αποθηκεύσετε να σιγουρευτείτε ότι είναι ξερά όλα και να τα αφήσετε 10 λεπτά να κρυώσουν.

Και μια πολύ ωραία ιδέα είναι να κάνετε και ένα ντιπ με μπαστουνάκια λαχανικών, το καρώτο είναι μια δημοφιλής ιδέα για το χειμώνα.

Ντιπ

Συσκευές: blender ή multi

1/4φλ κάσιους τριμμένο

2Κ ταχίνι

2Κ χυμό λεμονιού

1Κ ταμάρι

1 σκελίδι σκόρδου προεραιτικά ή 1/2κ αποξηραμένο σκόρδο

3 κλαδάκια φρέσκο μαϊντανό

2Κ ελαιόλαδο

1/8κ μαύρο πιπέρι

μια πρέζα αλάτι

2Κ ζεστό νερό

Παρασκευή

Στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός του μαϊντανού, να γίνουν μια κρέμα

Ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τον προσθέτετε, ανακατεύετε με ένα κουτάλι και είναι έτοιμο το ντιπ, φυλάσσεται στο ψυγείο για 10 μέρες.

Τώρα πάμε στα σημαντικά των εορτών που όλοι περιμένουμε για να νοιώσουμε γιορτές δηλαδή χαρά! αν και κανονικά κάθε μέρα πρέπει να είναι γιορτή, να γιορτάζουμε το δώρο της ζωής με το να είμαστε χαρούμενοι!

Και ο λόγος για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και Κορμό που θα τον ανεβάσω την ερχόμενη Δευτέρα για το γιορτινό της Πρωτοχρονιάς!

Μελομακάρονα

Συσκευές, εργαλεία: multi, μύλος του καφέ

Υλικά

3φλ. αμύγδαλα στεγνά (όσοι είναι προχωρημένοι κάνουν τη γνωστή διαδικασία με αφυγραντή) 

1 φλ. καρυδόψυχα (να μην είναι ταγγισμένη αλλά ούτε και οριακά για να ταγγίσει, προσοχή γιατί θα τα πετάξετε) 

15γρ. κανελογαρύφαλλα σε σκόνη

30γρ. ξύσμα εσπεριδοειδών ότι έχετε (πορτοκάλι, κουμ κουάτ, λεμόνι, νεράτζι κλπ)

2κ στέβια υγρή ή 1φλ. σκόνη ζάχαρη καρύδας (να δοκιμάσετε ώστε να τα κάνετε όσο γλυκά θέλετε) αν βάλετε στέβια ανακατέψτε τη με το ξύσμα εσπεριδοειδών πριν να μπουν στο μηχάνημα όλα τα υλικά.

1πρέζα αλάτι

Υλικά για το σιρόπι 

1/3φλ. Λιναρόσπορο χρυσό τριμμένο στεγνό (αν δεν τον τρίψετε εσείς και πάρετε έτοιμο μπορεί να μην βγάλει τζελ)

1κ. ξύσμα πορτοκαλιού

1κ. ξύσμα λεμονιού

1κ στέβια υγρή ή 2Κ ζάχαρη καρύδας

1 ξύλο κανέλας

1/3φλ. νερό

Υλικά για τη γαρνιτούρα

Το σιρόπι που θα φτιάξετε (δεν λειτουργεί ως σιρόπι που θα μουλιάσετε μέσα τα μελομακάρονα, από πάνω θα πέσει και θα δίνει αυτή την αίσθηση, δεδομένου ότι τα ωμά μελομακάρονα είναι μαλακά).

1/2φλ. Χοντροκομμένα καρύδια

½ κ κανελο-γαρύφαλλα σκόνη

Παρασκευή Μελομακάρονα

Στο μύλο του καφέ κάνετε σκόνη τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Βάζετε όλα τα υλικά στο multi και ξεκινάτε με το άλεσμα. Αν το multi σας είναι δυνατό βάλτε τα απευθείας εδώ μην κάνετε την προεργασία με το μύλο του καφέ.

Αφήνετε το μηχάνημα στα ενδιάμεσα να κρυώνει αν το χρειάζεται. Φροντίστε να μην βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα στον κάδο από ότι μπορεί να αλέσει διότι θα μείνετε χωρίς μηχάνημα. Καλύτερα να το κάνετε σε δόσεις.

Στα 7 με 10 λεπτά χτύπημα θα δείτε να αρχίσει να σχηματίζεται μια κολλώδης ζύμη, αυτό θα γίνει διότι με το χτύπημα οι ξηροί καρποί βγάζουν τα λίπη τους. Μόλις γίνει μια ζύμη που κολλάει χωρίς να διαλύεται είναι έτοιμη η ζύμη. Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε και άλλο το χτύπημα διότι θα πάρει κρεμώδη υφή και δεν θα μπορείτε να δώσετε σχήμα.

Όσο είναι μαλακιά η ζύμη σχηματίζετε τα μελομακάρονα σας και τα βάζετε σε μια πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο και όχι το ένα επάνω στο άλλο. Με ένα πιρούνι κάνετε τις κλασσικές πιρουνιές που έχουν τα μελομακάρονα. Τα βάζετε στο ψυγείο ώστε να παγώσει το λάδι τους και να σφίξουν.

Παρασκευή του σιροπιού

Στο 1/3 φλ. νερό βάζετε το ξύλο της κανέλας και αφήνετε να πάρει μια βράση ή έχετε βράσει πρώτα το νερό και μετά βάζετε την κανέλα μέσα. Αφήνετε να κρυώσει και συνεχίζετε τη διαδικασία παρακάτω.

Βάζετε τον λιναρόσπορο μέσα στο νερό που έχει άρωμα και γεύση κανέλας, αφού αφαιρέσετε την κανέλα. Προσθέτετε και το ξύσμα ανακατεύετε για λίγο και το αφήνετε να βγάλει το τζελ του για 10 λεπτά, μετά σουρώνετε σε ένα ποτήρι ώστε να πάρετε μόνο το τζελ. Ρίχνετε μερικές σταγόνες στέβια ή αν βάλετε ζάχαρη καρύδας θα την λιώσετε μέσα στο καυτό νερό στην προηγούμενη φάση. Και θα έχετε μια μικρή ποσότητα από τζελ αρωματικό και γλυκό.

Βγάζετε τα μελομακάρονα από το ψυγείο και αφού έχετε χοντροκόψει τα υλικά της γαρνιτούρας να είναι έτοιμα, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής βάζετε μια ποσότητα του σιροπιού πάνω από τα μελομακάρονα και αμέσως ρίχνετε τη γαρνιτούρα. Αυτά θα κολλήσουν στο τζελ του λιναρόσπορου και το τζελ θα στεγνώσει. Τα μελομακάρονα σας είναι έτοιμα!

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Γίνονται με τον ίδιο τρόπο με την διαφορά που αντί για σιρόπι τα βουτάτε σε σοκολάτα. Γίνονται εξαιρετικά!

Τα υλικά για τη σοκολάτα

Σε απλή μορφή, παίρνετε 300γρ. βιολογική κουβερτούρα χωρίς προσμίξεις με 80% και πάνω κακάο λιώνετε σε μπεν μαρί προσθέτετε στέβια ή ζάχαρη καρύδας σε πούδρα και αφού έχουν παγώσει τα μελομακάρονα τα βουτάτε στη σοκολάτα και ρίχνετε πάλι αμέσως τη γαρνιτούρα. Όσοι γνωρίζετε την τεχνική με το λάδι καρύδας και βούτυρο κακάο μπορείτε να φτιάξετε έτσι τη σοκολάτα.

Κουραμπιέδες

Υλικά για τους κουραμπιέδες

4φλ. Αμύγδαλα στεγνά

1κ βανίλια από το φασόλι, δουλεύει πολύ καλά σε σκόνη (burbon)

4 σταγόνες άρωμα βουτύρου ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

1 πρέζα αλάτι

1/3φλ. ζάχαρη καρύδας ή στέβια

Για το τύλιγμα των κουραμπιέδων

Για να κάνετε άχνη παίρνετε stevia σκόνη από το Βασιλόπουλο, την βάζετε στο μύλο του καφέ και την κάνετε άχνη.

Θα χρειαστείτε και 100γρ. λάδι καρύδας σε μπαιν μαρί να είναι ρευστό αλλά όχι ζεστό.

Παρασκευή κουραμπιέδων

Λιώνετε όλα τα υλικά σε μούλτι όπως ακριβώς και για τα μελομακάρονα. ( ο τρόπος είναι ο ίδιος)

Δίνετε σχήμα στους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε πιατέλα τον έναν δίπλα στον άλλο και στο ψυγείο για μια ώρα.

Ετοιμάζετε την ‘’άχνη’’ και το λάδι καρύδας για το τύλιγμα.

Με ένα πιρούνι πιάνετε ένα ένα κουραμπιέ και τον βυθίζετε στα γρήγορα μέσα στο λάδι, με το που τον βγάζετε τον βάζετε σε ένα μπωλ με την ‘’άχνη’’ η οποία κολλάει επάνω στο λάδι της καρύδας. Παγώνει πολύ γρήγορα και τη συγκρατεί. Ένας άλλος τρόπος για την περίπτωση που δεν σας αρέσει η στέβια είναι να πάρετε τρίμα καρύδας να το βάλετε για 3 ώρες στην κατάψυξη και μετά αμέσως στο μύλο του καφέ να γίνει σκόνη και να απλώσετε επάνω από τους κουραμπιέδες σας ή να τα κάνετε σοκολατένια όπως με τα μελομακάρονα.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Και μην ξεχάσετε ότι, ένα τέλειο γεύμα θέλει και την ανάλογη θετική ψυχολογία για να μεταβολιστεί σωστά και να μας χαρίσει θρέψη!

Red Christmas Ornaments on Wood Background and defocused lights. Spruce Tree branch on the left and right.