Η μαγειρεμένη τροφή είναι κατάλληλη για τον άνθρωπο;
Στη φύση όλα τα ζώα τρέφονται με ωμές (ζωντανές) τροφές όπως έχει προβλεφθεί από τη φύση. Μόνον οι άνθρωποι μαγειρεύουν την τροφή τους και μόνον οι άνθρωποι υποφέρουν από ασθένειες. Οι άνθρωποι που τρώνε ως επί το πλείστον ωμές τροφές έχουν περισσότερη ζωντάνια, καθαρότερη σκέψη, είναι πιο γρήγοροι, ενεργητικοί και δημιουργικοί. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι είναι υγιείς.
Η διαδικασία του μαγειρέματος καταστρέφει την τροφή αμέσως. Εάν π.χ. βάλετε το χέρι σας για ένα λεπτό σε καυτό νερό θα καταλάβετε πόσο καταστροφική είναι η υψηλή θερμοκρασία. Το φαγητό μας πολλές φορές βράζει πάνω από 1 ώρα. Ότι ζωντανό λοιπόν στην τροφή καταστρέφεται ολοκληρωτικά.
Όπως επιβεβαιώνεται από εκατοντάδες ερευνητές επιστήμονες από την ‘’National Academy of science’’ το μαγείρεμα των τροφών προκαλεί καρκίνο. Στοιχεία και αναφορές στο θέμα υπάρχουν και στο βιβλίο ‘Diet, Nutrition and Cancer’’ ένα βιβλίο του ‘’National Academy of science’’.
Πρέπει λοιπόν να τρώμε ζωντανές (ωμές) τροφές ή πεθαμένες (μαγειρεμένες);
Οι άνθρωποι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο από διάφορες ασθένειες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε με την τροφή έχουν αποτέλεσμα την ποιότητα της ζωής μας.
Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ποιότητα φαγητού ευθύνεται για τις αποδόσεις μας και γενικά για την καλή η την κακή μας φυσική κατάσταση.
Οι μαγειρεμένες τροφές όχι μόνον θέλουν περισσότερο χρόνο να μεταβολιστούν αλλά πολλές φορές είναι και δύσπεπτες. Τα μαγειρεμένα μόλις τα τρώμε αρχίζουν και αποσυντίθενται μέσα στο πεπτικό σύστημα, ενώ τα ωμά τρόφιμα έχουν απορροφηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά πριν οξειδωθούν και αρχίσουν να αποσυντίθενται από τα βακτηρίδια.
Ένα παράδειγμα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει.
Εάν βράσουμε μια πατάτα και την αφήσουμε σε ένα πιάτο εκτός ψυγείου μαζί με μία ωμή πατάτα θα παρατηρήσουμε ότι η βρασμένη πατάτα σε 2 ημέρες το περισσότερο θα έχει αποσυντεθεί ενώ η ωμή θα κρατήσει για εβδομάδες και ίσως βλαστήσει κιόλας. Από αυτό το παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα του τι συμβαίνει μέσα στο πεπτικό μας σύστημα.
Πριν πούμε γιατί τα ωμά (ζωντανά) τρόφιμα είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας ας δούμε τι συμβαίνει στα φαγητά με το μαγείρεμα. Το πρώτο πράγμα που χάνεται όταν μαγειρεύουμε τα φαγητά είναι το νερό που περιέχουν. Το σώμα μας αποτελείται από 60% έως 70% νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά περισσότερο και άλλα λιγότερο περιέχουν πολύ νερό. Με το μαγείρεμα χάνεται το 50% της πρωτείνης, το 50% με 80% από τις βιταμίνες και μέταλλα.
Τα χημικά και τα εντομοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες των λαχανικών διασπώνται με το μαγείρεμα σε επιβλαβέστερες τοξικές συνθέσεις. Το οξυγόνο χάνεται και παράγονται ελεύθερες ρίζες. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταστρέφονται τα ένζυμα των τροφών σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς. Τα ένζυμα είναι ο καταλύτης σε κάθε χημική αντίδραση στο σώμα μας. Ούτε οι βιταμίνες ούτε οι ορμόνες μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς τα ένζυμα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ενζύμων στο σώμα μας, τα ένζυμα του μεταβολισμού και τα ένζυμα της πέψης. Παράγουμε πάνω από 100.000 διαφορετικά ένζυμα που το καθένα έχει μια μοναδική λειτουργία.
Το καταπληκτικό είναι ότι κάθε φαγητό περιέχει ακριβώς το συνδυασμό των ενζύμων που χρειάζεται για την πέψη. Η φύση έχει προβλέψει όλες οι τροφές να μπορούν μόνες τους να αποσυντεθούν και να επιστρέψουν στη γη από όπου και προήλθαν.