Λίγα λόγια για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία

Κάθε ημέρα κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι φαγητό θα φάμε και αυτές μας οδηγούν είτε στην υγεία είτε στην ασθένεια. Η πρώτη σημαντική ερώτηση λοιπόν για τον εαυτό μας είναι: Ποια είναι η συμπεριφορά μου σχετικά με την υγεία μου? Ακόμα και αν δεν έχουμε κάποια εμφανή προβλήματα υγείας αλλά τρώμε καθημερινά τη συνηθισμένη μεσογειακή κουζίνα με το μεγαλύτερο ποσοστό μαγειρεμένης τροφής, οδηγούμεθα αργά αλλά σταθερά σε κάποια δυσλειτουργία.

Η υπευθυνότητά μας σχετικά με τις διατροφικές μας επιλογές  η μας οδηγεί στην ευζωία και μακροζωία η στην ασθένεια και κακή ποιότητα ζωής.

Εάν συνηθίζετε να τρώτε εκτός σπιτιού η να πίνετε αναψυκτικά καφέ και κόλα.

Εάν χρησιμοποιείτε άσπρη ζάχαρη (η επιθυμία για ζάχαρη υποδηλώνει έλλειψη σε μέταλλα).

Εάν τρώτε ψωμιά, ζυμαρικά, κουλούρια με άσπρο αλεύρι, κ.λ.π.

Τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε την διατροφική σας συμπεριφορά απέναντι στο τι βάζετε στον εαυτό σας! Συνήθως τα πιστεύω μας γύρω από το τι είναι καλό για μας να τρώμε και τι όχι κρατάνε από τα παιδικά μας χρόνια από τους γονείς μας. ‘’Φάε παιδάκι μου όλο το λάδι σου από τη σαλάτα για να δυναμώσεις..’’ μας έλεγε π.χ. η μαμά μας, αλλά μήπως δεν έκανε λάθη και αυτή?

Πρέπει λοιπόν να ψάξουμε, να ενημερωθούμε και να κρατήσουμε τις δικές μας πεποιθήσεις γύρω από το τι είναι κατάλληλο για τη σωστή διατροφή μας και τι όχι. Να αποκτήσουμε δική μας τεκμηριωμένη άποψη.

Διότι από τη στιγμή που θα κάνουμε συνειδητή επιλογή του τι θα φάμε και γιατί αυτομάτως έχουμε βελτιώσει τη διατροφή μας κατά 25%.

Θα σας παρουσιάσουμε την ωμοφαγία σαν τρόπο διατροφής, τρόπο ζωής. Η ωμοφαγία είναι μια οικολογική διατροφή αφού σέβεται το περιβάλλον και τον εαυτό μας.

Ωμοφαγία είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή χωρίς χημική και θερμική επεξεργασία! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στη φύση αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας, μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (που αναπτύσσεται συνεχώς) που στηρίζει την ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό.

Οι τροφές αυτές είναι:  τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά τα όσπρια, τα φύτρα, τα βλαστάρια. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου,το σιρόπι αγάβης κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε κρυσταλλική μορφή), το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, οι ελιές βιολογικής καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά. κ.α.
Εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα…

Οι τροφές στην αγνή τους μορφή την αρχική τους δηλαδή μας παρέχουν ζωή και θρεπτικότητα,

διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι σπόροι όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές. Ενώ όλα τα παραπάνω μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και υγεία!
Οι ωμές και ζωντανές τροφές είναι υγιέστερες από τις μαγειρεμένες διότι όταν η τροφή μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτείνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της παχυσαρκίας. Αντίθετα δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει το φυσιολογικό του βάρος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνονται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα (υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρύς και γεμάτοι ενέργεια!

Στην Αμερική και την Ασία η ωμοφαγία είναι αρκετά διαδεδομένη, μέχρι εστιατόρια και delivery υπάρχουν. Ακολουθεί η Αγγλία η Τουρκία αλλά και η Ισπανία, Ιταλία κ.λ.π.

Στην Ελλάδα όμως η ωμοφαγία είναι προς το παρόν τουλάχιστον σε εμβρυικό στάδιο.

Και θα αναρωτηθεί κανείς γιατί ωμοφαγία;

Απλώς διότι γυρίζει πίσω το ρολόι της γήρανσης πνευματικά και σωματικά με φυσικό τρόπο!

Διότι η σύνθεση της ωμής τροφής είναι 100% συμβατή με τον οργανισμό μας!

Διότι τρώμε χορταστικά όση ποσότητα θέλουμε και απολαμβάνουμε υγεία, ενέργεια και τη σιλουέτα μας!

Όλοι ανεξαιρέτως οι ανά τον Κόσμο ωμοφάγοι, αναφέρουν στα γραπτά τους τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως:

–          χάσιμο περιττού βάρους,

–          ανάπτυξη ενεργείας,

–          απαλλαγή από τη λαιμαργία,

–          διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού,

–          απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα,

–          απαλλαγή από πονοκεφάλους,

–          απαλλαγή από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση,

–          εξαφάνιση της κυτταρίτιδας,

–          πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής,

–          εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά,

–          απαλλαγή από αλλεργίες,

–          απαλλαγή από φοβίες,

και πάρα πολλά άλλα, ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς όσο και οι ωμοφάγοι που ο καθένας αναφέρει το πρόβλημα που είχε και απαλλάχθηκε!

Πίσω στη φύση λοιπόν για τους τολμηρούς και συνειδητοποιημένους!

Διότι η ωμοφαγία δεν είναι για όλο τον κόσμο, όπως ίσως θα καταλάβατε. Είναι μόνον για εκείνους που έχουν βαθιά συνείδηση του εαυτού τους, της σχέσεώς τους με τη φύση και τους νόμους της, οι οποίοι είναι πέραν του κέρδους και τις εμπορευματοποίησης της τροφής.

Όταν ο Ιπποκράτης έλεγε ‘’Το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου είναι το φάρμακό σου..’’ τι να εννοούσε άραγε; τις κατεψυγμένες τροφές που ξεπαγώνουν και ψήνονται σε μεγάλες θερμοκρασίες, η τα μπέργκερ και τις τηγανιτές πατάτες από τα φαστ-φουντ, η τα κατάφορτα με εντομοκτόνα φρούτα και λαχανικά η μήπως τις φραπεδιές… και μόνο το γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν φτάνουν πια δείχνει ότι κάτι άλλο εννοούσε!

Απάντηση