Καροτέλαιο για το δέρμα και τα μαλλιά ένα φυσικό καλλυντικό!

Pure-and-Natural-Carrot-Essential-Oil-with5

$_32y

Υπάρχουν δυο ειδών καροτέλαια, αυτό που φτιάχνεται από σπόρους άγριου καρότου (φωτογραφία δεξιά) και το αποτέλεσμα είναι το αιθέριο έλαιο καρότου που ίσως έχετε δει να πουλάνε στα καταστήματα και το έλαιο από τα καρότα που τρώμε (φωτογραφία αριστερά). Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το έλαιο που κάνουμε από τα καρότα που τρώμε και, επίσης, αν θέλετε μπορείτε να βρείτε έτοιμο στα καταστήματα. Αυτό που θα φτιάξετε όμως εσείς θα έχει άλλη βαρύτητα και αξία.

Το καροτέλαιο είναι ένα λάδι που γίνεται εύκολα στο σπίτι και βοηθάει πολύ το δέρμα.

Το χρησιμοποιούμε για επαλείψεις στο δέρμα ακόμη και για αντηλιακό για όσους δεν χρησιμοποιούν ιδιοσκευάσματα και θα ήθελαν κάτι να βοηθήσει το δέρμα τους να ανταπεξέλθει στις ηλιακές ακτινοβολίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κάθεται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Καλό θα είναι να επιχειρήσετε μία βαθμιαία δοκιμαστική παρατήρηση του προστατευτικού αποτελέσματος στο δέρμα σας, βάζοντας μία μικρή ποσότητα και εκθέτοντας το σημείο στον ήλιο.  Για όσους δεν γνωρίζουν, ο δείκτης προστασίας ουσιαστικά μας δείχνει πόσα λεπτά της ώρας μπορούμε να κάτσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόβλημα. Ο δείκτης προστασίας π.χ 30 σημαίνει 30 λεπτά της ώρας.

Το φυτικό έλαιο καρότου είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτό β-καροτένιο, το οποίο είναι το πιο γνωστό καροτενοειδές της προβιταμίνης Α.  Το β-καροτένιο είναι το συστατικό που είναι υπεύθυνο για το πλούσιο κόκκινο / πορτοκαλί χρώμα του λαδιού καθώς και τα θεραπευτικά του οφέλη.

Θεραπευτικά οφέλη:
Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το β-καροτένιο παρουσιάζει επίσης αντιοξειδωτική δράση.

Βοηθάει στο γερασμένο δέρμα, τα εκζέματα προσώπου, στις δερματίτιδες, βελτιώνει τα σημάδια από ουλές, το ξερό δέρμα, τα εξανθήματα, τις φαγούρες, απαλύνει τις ρυτίδες και τις ραγάδες,  τα μαλλιά όπου είναι κατεστραμμένα ή ξερά αλλά και για να μακραίνουν καλύτερα,δυναμώνει την τρίχα, τις γεροντικές κηλίδες στο δέρμα.  Κατάλληλο για μασάζ.

Λόγω του ότι αφήνει χρώμα στην επιδερμίδα ειδικά αν είναι δυνατό λάδι καλό είναι να το χρησιμοποιείτε βραδινές ώρες ώστε μέχρι το πρωί να έχει απορροφηθεί και με το μπάνιο σας δεν θα μείνει τίποτε. Αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε και την ημέρα απλά θα κάνετε μια ανάμιξη λιγότερο δυνατή και θα το καταλάβετε και από το τελικό χρώμα ή να βάζετε λίγο και να το απλώνετε καλά.

Οδηγίες για να φτιάξουμε το καροτέλαιο από φρέσκα καρότα.

Υλικά

2 μεγάλα φρέσκα και βιολογικά καρότα

350γρ. σησαμέλαιο ή μισή ποσότητα ελαιόλαδο καλής ποιότητος ψυχρής έκθλιψης αναμεμειγμένο με μισή ποσότητα αγνό λάδι καρύδας.

2-3 κάψουλες βιταμίνης Ε από το φαρμακείο

Αν θέλετε να το κάνετε ακόμη ποιο δυνατό μπορείτε να αγοράσετε ένα μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο καρότου και στο τελικό προϊόν να προσθέσετε 3 σταγόνες.

Παρασκευή

Πλένετε καλά τα καρότα και τα τρίβετε σε χοντρό τρίφτη ή τα κόβετε πολύ λεπτές ροδέλες.

Τα απλώνετε σε δισκάκι του αφυγραντή για 12 ώρες να αφυδατωθούν τελείως.

Όσοι δεν έχετε αφυγραντή θα τα απλώσετε επάνω σε λαδόκολα σε ταψί του φούρνου σας και θα το αφήσετε περίπου 8 ώρες στους 80-100 βαθμούς ή μέχρι να αφυδατωθούν τελείως. Δεν θέλουμε υγρασία διότι δημιουργούνται μικροοργανισμοί.

Στη συνέχεια σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο βάζετε το αποξηραμένο καρώτο

Ανοίγετε τις κάψουλες με μια καρφίτσα που έχετε πρώτα κάψει με αναπτήρα και ξεπλύνει με καθαρό οινόπνευμα και τις πιέζετε ώστε το περιεχόμενο τους να πέσει μέσα στο λάδι. Ανακατεύετε καλά το λάδι με τη βιταμίνη να ομογενοποιηθούν και ρίχνετε πάνω από τα καρότα το λάδι.

Φροντίζετε τα καρότα να είναι σκεπασμένα με το λάδι καλά με ένα ποτηράκι καθαρό που θα τα πιέζει προς τα κάτω. Και αφήνετε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για 4 εβδομάδες.

Στη συνέχεια αφαιρείτε σουρώνοντας τα κομμάτια καρότου και κρατάτε το λάδι. Το καρώτο αυτό είναι για πέταμα πλέον.

Το καροτέλαιο που προκύπτει óleo1διατηρείται πολλούς μήνες. Την λήξη του θα την αντιληφθείτε όταν αρχίσει να βγάζει μια ταγγισμένη μυρωδιά, οπότε και θα είναι ακατάλληλο προς χρήση.

Πως το χρησιμοποιούμε:

  1. Για τα μαλλιά ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα λαδιού και την απλώνουμε στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά απαλά να πάει παντού κάνοντας ένα ελαφρό μασάζ. Αφήνετε από 1-4 ώρες και λούζεστε.
  2. Για το πρόσωπο και το σώμα απλώνετε μια μικρή ποσότητα και την αφήνετε να απορροφηθεί.
  3. Για μασάζ το κάνετε λίγο χλιαρό και κάνετε αναζωογονητικό μασάζ στο σώμα. Το αφήνετε να απορροφηθεί.
  4. Για αντηλιακό απλώνετε μια ποσότητα στο δέρμα σαν να ήταν αντηλιακό και αφήνετε να απορροφηθεί. Προσοχή και πάλι στο χρόνο που θα μείνετε κάτω από τον ήλιο.

Καλήν επιτυχία!

     Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απάνθισμα πορισμάτων μακροχρόνιων ερευνών σχετικά με την αξιοποίηση φυτικών υλών για θεραπευτικούς λόγους. Το παραθέτω προς ακαδημαϊκή μελέτη υπογραμμίζοντας την υποχρέωση να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν υιοθετήσουμε το οτιδήποτε που σχετίζεται με την υγεία μας.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Υγεία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s