Ποια διατροφή είναι κατάλληλη για εμάς

DSCN2697Κάθε ημέρα κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι φαγητό θα φάμε και αυτές μας οδηγούν είτε στην υγεία είτε στην ασθένεια. Η πρώτη σημαντική ερώτηση λοιπόν για τον εαυτό μας είναι: Ποια είναι η συμπεριφορά μου σχετικά με την υγεία μου? Ακόμα και αν δεν έχουμε κάποια εμφανή προβλήματα υγείας αλλά τρώμε καθημερινά τη συνηθισμένη συμβατική κουζίνα με το μεγαλύτερο ποσοστό μαγειρεμένης τροφής, οδηγούμεθα αργά αλλά σταθερά σε κάποια δυσλειτουργία.

Η υπευθυνότητά μας σχετικά με τις διατροφικές μας επιλογές  η μας οδηγεί στην ευζωία και μακροζωία η στην ασθένεια και κακή ποιότητα ζωής.

Εάν συνηθίζετε να τρώτε εκτός σπιτιού η να πίνετε αναψυκτικά καφέ και κόλα.

Εάν χρησιμοποιείτε άσπρη ζάχαρη. Η επιθυμία για ζάχαρη υποδηλώνει έλλειψη σε μέταλλα ή αφυδάτωση του οργανισμού κλπ

Εάν τρώτε άσπρο αλεύρι, ψωμιά και ζυμαρικά με άσπρο αλεύρι, κουλούρια κ.λ.π.

Τότε, θα πρέπει να επανεξετάσετε την διατροφική σας συμπεριφορά απέναντι στο τι βάζετε στον εαυτό σας! Συνήθως τα πιστεύω μας γύρω από το τι είναι καλό για μας να τρώμε και τι όχι κρατάνε από τα παιδικά μας χρόνια από τους γονείς μας που με τη σειρά τους μετέφεραν κάποιες προγονικές δομές. Οι πρώτες διατροφικές εγγραφές στο άγραφο ‘’χαρτί΄΄ της διατροφής μας.

Πρέπει λοιπόν να ψάξουμε, να ενημερωθούμε και να κρατήσουμε τις δικές μας πεποιθήσεις γύρω από το τι είναι κατάλληλο για τη σωστή διατροφή μας και τι όχι. Να αποκτήσουμε δική μας τεκμηριωμένη άποψη.

Διότι από τη στιγμή που θα κάνουμε συνειδητή επιλογή του τι θα φάμε και γιατί, αυτομάτως έχουμε βελτιώσει τη διατροφή μας κατά 25%.

Είναι αναγκαίο να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας! Δεν γίνεται να αφήνουμε την ευθύνη της υγείας μας στο γιατρό, την ευθύνη της διατροφής μας στα σούπερ μάρκετ τα φαστ φουντ κ.α   Εμείς πρωτίστως θα πρέπει να αναλάβουμε και να φροντίσουμε για εμάς.  Πάνω από τα 18 είμαστε ενήλικες και πρέπει να συμπεριφερόμεθα και σαν ενήλικες.

Διατροφικές τάσεις υπάρχουν πολλές που όλες κάπου βασίζονται και όλες σε κάτι αποσκοπούν. Προσωπικά θα σας μιλήσω για την Χορτοφαγική Ωμοφαγία.

Η Χορτοφαγική ωμοφαγία βασίζεται κυρίως στη φυσική ανεπεξέργαστη τροφή και σκοπό έχει την επανασύνδεση του δυτικού ανθρώπου με τις διατροφικές του ‘’ρίζες’’ και την πληροφορία που παίρνει από τη φύση σαν φυσικό ον για την επιβίωση του.

Όταν λέμε επεξεργασία εννοούμε χημική ή θερμική.

Η εξέλιξη του ανθρώπου σε όλες τις μορφές που τον αφορούσαν έφερε και το μαγείρεμα.  Από τότε και μετά η μαγειρική έγινε πλέον τέχνη και ελάχιστα φαγητά τα τρώμε ωμά, στην ουσία μόνο μερικές σαλάτες, που και σε αυτές ακόμα τα τελευταία χρόνια βάζουμε διάφορα, συνήθως χημικές σάλτσες dressing.

Ένα πλεονέκτημα του να τρώμε ωμά είναι ότι φέρνουμε το σκοπό της φύσης στο στόχαστρο. Βρίσκοντας την χαμένη αρμονία.

Όταν αναφέρομαι σε ωμά εννοώ φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια,  των οποίων οι γεύσεις είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία του κόσμου στην βασική τους απλή μορφή.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από παράδοση χιλιάδων ετών μαγειρεμένης διατροφής να επιστρέψουμε στα ωμά.

Η Margaret Mead διάσημη ανθρωπολόγος είπε: ‘’Είναι ευκολότερο να αλλάξεις κάποιου την θρησκεία παρά τη διατροφή’’

Ας δούμε πιο κάτω μερικά από τα  πλεονεκτήματα της ωμής διατροφής.

 1. Τα ωμά τρόφιμα είναι ποιοτικότερα οπότε ικανοποιούν τις διατροφικές μας ανάγκες.
 2. Η υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος (πάνω από 118F) καταστρέφουν τις βιταμίνες τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Καθώς και τα τόσο σημαντικά ένζυμα. Όσο το ποσοστό ωμών τροφών αυξάνεται στη διατροφή σας, τόσο πιο γρήγορα ικανοποιήστε με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο, διότι τα ωμά έχουν την καλύτερη αναλογία νερού, θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
 3. Τα ωμά τρόφιμα έχουν περισσότερο άρωμα και γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι, ζάχαρη κ.λ.π.
 4. Τα ωμά χρειάζονται λιγότερη προετοιμασία οπότε χαλάμε λιγότερη ώρα στην κουζίνα. Ακόμα και ένα παιδάκι των 6-7 ετών μπορεί να ετοιμάσει κάτι για να φάει.
 5. Όταν τρως ωμά δεν κινδυνεύεις να καείς στον φούρνο.
 6. Το καθάρισμα των σκευών και της κουζίνας γίνεται σε χρόνο ρεκόρ αφού δεν υπάρχουν πια καμένα λίπη. Τρώγοντας ωμή την τροφή μπορούμε να προλάβουμε πιθανές ασθένειες. Το μαγείρεμα δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι κύρια αιτία του καρκίνου π.χ.. Όταν μειώνουμε τις μαγειρεμένες τροφές από την διατροφή μας μειώνουμε και τις ελεύθερες ρίζες, οπότε μειώνουμε και τον κίνδυνο του καρκίνου και των αυτοάνοσων ασθενειών.
 7. Δεν προκαλούν εθισμό για αυτό όταν πραγματικά έχουμε χορτάσει δεν μπορούμε να φάμε ούτε μια μπουκιά παραπάνω.
 8. Φτιάχνει αμέσως η ψυχολογία μας και μειώνονται οι μεταπτώσεις από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχει παθογένεια.
 9. Αναγκάζεται αυτός που κάνει ωμοφαγία να φροντίζει μόνος του για το φαγητό του κάτι που αρέσει πάρα πολύ στον εσωτερικό μας εαυτό διότι προσλαμβάνει πάλι αγάπη και φροντίδα όπως όταν ήταν μωρό!
 10. Τα ωμά τρόφιμα έχουν βιοενέργεια και βοηθούν στην μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
 11. Είναι μια τροφή κατάλληλη για τους πνευματικούς αναζητητές διότι έχει υψηλότερες δονήσεις, είναι άδολη και φωτεινή. Βλέπε φωτογραφίες Κίρλιαν

Ένας τρόπος για να σιγουρευτούμε ότι αυτό που τρώμε είναι κατάλληλο για το σώμα μας είναι ότι μετά το κύριο γεύμα αν βάλουμε το πιάτο μας κάτω από τη βρύση μπορεί να καθαρίσει από τα υπολείμματα χωρίς συρματένια σφουγγάρια, βούρτσες ή καυτό νερό. Αυτό δείχνει ότι έτσι αβίαστα και εύκολα θα μεταβολιστεί το φαγητό μας από τον οργανισμό μας και θα φύγουν τα υπολείμματα αφήνοντας στο σώμα μόνο την ευεργεσία της θρέψης.

Μια διατροφή για να είναι καλή για εσάς θα πρέπει να καλύπτει 3 ανάγκες.

Να σας δίνει χαρά, υγεία και θρέψη. Αν αυτά τα τρία δεν συνυπάρχουν τότε ή κάτι δεν κάνετε καλά ή δεν είναι κατάλληλη διατροφή αυτή που κάνετε για εσάς.

Απάντηση