Μυστικά για το ξεκίνημα της ωμοφαγίας

Μικρά μυστικά που θα σας κάνουν τη ζωή εύκολη.

  1. Μελετάτε πρώτα το κίνητρο σας για αυτή την αλλαγή πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κατά προτίμηση το γράφετε σε ένα τετράδιο καθώς και την ημερομηνία που ξεκινήσατε.
  2. Πριν ξεκινήσετε κάνετε εξετάσεις αίματος να σιγουρευτείτε για τις τυχόν ελλείψεις που ήδη έχετε σε βιταμίνες όπως Β12, D, σίδηρο κλπ αν χρειάζεται παίρνετε συμπλήρωμα. Πάντα πηγαίνετε στο γιατρό σας αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, δεν σκέφτεστε ότι τώρα που ξεκινήσατε ωμοφαγία θα ληθούν όλα. Μπορεί ήδη να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Μπορεί να διορθώνεται με διατροφή αλλά μόνο αν ξέρετε το είδος του προβλήματος θα μπορείτε να δείτε τι θα προσθέσετε στη διατροφή σας και τι θα εξερέσετε.
  3. Αν ζείτε μόνος/μόνη αδειάζετε τα ντουλάπια σας και το ψυγείο από όλα τα προιόντα σούπερ μάρκετ που έχετε, τα δίνετε σε άλλους δεν είναι ανάγκη να τα πετάξετε. Καθαρίζετε τα ντουλάπια σας ώστε να είναι έτοιμα για το καινούργιο ξεκίνημα. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στο να μην παρεκλίνετε, διότι η συνήθεια θα σας πάει στα ντουλάπια σας. Αν δεν ζείτε μόνος/μόνη τότε αδειάζετε ένα ντουλάπι ώστε να βάζετε μόνον τα δικά σας και ένα ράφι στο ψυγείο.
  4. Κάνετε μια λίστα για τα τρόφιμα που θα πρέπει να προμηθευτείτε. Αυτά χωρίζονται σε τρις κατηγορίες, αυτά που διατηρούνται καιρό και συνήθως είναι μεγάλες συσκευασίες, όπως λάδια, βούτυρα, ταχίνι, όσπρια, δημητριακά κλπ Τα πολύ φρέσκα όπως φρούτα και λαχανικά και τα ενδιάμεσα που είναι οι ξηροί καρποί.
  5. Βρίσκετε καταστήματα με βιολογικά στην περιοχή σας και κάνετε έλεγχο στις τιμές των προιόντων που σας ενδιαφέρουν. Συνήθως το κάθε μαγαζί έχει κάποια σε οικονομική τιμή και κάποια άλλα σε υψηλές. Είναι οι »κράχτες» όπως λένε. Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα αγοράζετε όσο γίνεται πιο οικονομικά έστω και αν πρέπει να πάτε σε δυο διαφορετικά μαγαζιά για να ψωνίσετε.
  6. Βρείτε την κοντινότερη βιολογική αγορά στο σπίτι σας, εκεί είναι σίγουρα βιολογικά τα προιόντα διότι υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους. Κάντε επαφές με κάποιους παραγωγούς ώστε να σας φέρνουν κάποια τρόφιμα σε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο οικονομικά.
  7. Λαχανικά και φρούτα καλό είναι να μην αγοράζετε ποσότητες διότι ως γνωστόν δεν αντέχουν τα βιολογικά πολλές μέρες.
  8. Έχετε φροντίσει και για κάποιες συνταγές. Το μυστικό εδώ είναι να γράψετε αυτά που συνηθίζατε στην συμβατική διατροφή σαν ποιότητες, δηλαδή αν σας άρεσαν τα ψωμοειδή θα γράψετε »μαλακά και στεγνά», αν σας άρεσαν τα μπισκότα, τα τσιπς οι πατάτες τηγανιτές θα γράψετε »τραγανά», αν σας άρεσαν οι σούπες θα γράψετε »κρεμώδη», αν σας άρεσαν τα μακαρόνια, ρύζια τότε θα γράψετε »στεγνά», Τώρα θα πάτε να καταγράψετε τις γεύσεις, γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξυνό. Οπότε διαλέγετε τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο και το θέλετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας. Μπορείτε να τα βαθμολογήσετε με νούμερα, π.χ γλυκά 10, αλμυρά 6, πικρά 1, ξυνά 4. Μετά πηγαίνετε στις θερμοκρασίες. Σας αρέσουν τα ζεστά, τα χλιαρά ή τα δροσερά ή τα κρύα ή τα πολύ παγωμένα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Από τη στιγμή που θα έχετε εικόνα πλέον καθαρή από το διατροφικό προφίλ της αρεσκείας σας, θα διαλέγετε συνταγές με γνώμονα αυτό. Δεν θα κάνετε συνταγές απλά γιατί σας άρεσε η φωτογραφία ή γιατί βρήκατε εύκολη μια συνταγή διότι δεν θα καταφέρετε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες/συνήθειες που έχετε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να τα παρατήσετε απογοητευμένοι. Η Ωμοφαγική κουζίνα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια οπότε μπορεί να καλύψει πλήρως τις δικές σας ανάγκες. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε γνώση.
  10. Στην αρχή θα φροντίσετε να έχετε ένα μπλέντερ και ένα μούλτι αυτά είναι απαραίτητα. Στη συνέχεια και όσο θα προχωράτε αργά αλλά σταθερά θα χρειαστείτε και έναν αφυγραντήρα. Μην βιαστείτε να πάρετε αφυγραντήρα, αυτοί που βιάστηκαν είναι και αυτοί που τα παράτησαν κατά κανόνα. Διότι θέλει ένα χρόνο να μάθετε πρώτα από όλα, ώστε να φτιάχνετε νόστιμα και θρεπτικά γεύματα και όσο περνάει ο καιρός να αυτοματοποιούνται οι τρόποι ώστε να μην σας παίρνει πολύ χρόνο. Φανταστείτε την πρώτη φορά που μαγειρέψατε ένα δύσκολο συμβατικό φαγητό πχ. μουσακά ή μπακλαβά. Δεν ξέρατε, οπότε σας πήρε πολύ χρόνο, μετά από κάποιο καιρό όμως ήταν κάτι βατό. Έτσι είναι και αυτή η κουζίνα. Κάθε αρχή και δύσκολη..
  11. Για να μην χαλάτε μια περιουσία κάθε εβδομάδα για υλικά να κάνετε λίστα με τα γεύματα και να βγάλετε τα υλικά, οπότε να ψωνίζετε μόνον ότι πρόκειται να φάτε και όχι να χαλάνε τα υλικά και να τα πετάτε.
  12. Φροντίστε να έχετε ποικιλία. Ένας από τους λόγους που μπορεί να σας κάνουν να τα παρατήσετε είναι το να βαρεθείτε τα ίδια και τα ίδια. Τα φαγητά και κυρίως τα αγαπημένα μας, είναι σαν τα αρώματα, που τα συνηθίζετε και δεν μυρίζουν πια. Οπότε κάθε φορά θέλετε να φάτε παραπάνω και παραπάνω. Αυτό γίνεται και με τις συμβατικές διατροφές. Σημαντικό λοιπόν είναι να έχετε ποικιλία υλικών και γεύσεων. Αυτό είναι απαραίτητο και για να παίρνετε θρεπτικά συστατικά από περισσότερες τροφές. Κοντολογίς μην κολάτε να τρώτε κάθε μέρα μήλο ή κάθε μέρα σπανάκι κλπ
  13. Αποφύγετε τις υπερπαραγωγές στις συνταγές που θα διαλέξετε. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό σας. Οπότε μικρές δόσεις για να μαθαίνετε, να δοκιμάζετε, να τρώτε χωρίς να πετάτε. Τα ωμά έχουν τις δικές τους γεύσεις. Όταν για παράδειγμα διαβάζετε μια συνταγή και βλέπετε κολοκύθι εσείς φαντάζεστε αυτόματα τη γεύση του μαγειρευτού κολοκυθιού και νομίζετε ότι την γνωρίζετε αλλά δεν έχει καμία σχέση. Σιγά σιγά θα κρατάτε τις γεύσεις που σας ταιριάζουν, δεν αρέσουν όλα σε όλους.
  14. Όσοι πίνετε καφέ μην τον κόψετε μαχαίρι διότι θα έχετε έντονο πονοκέφαλο για 2-3 μέρες. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον κόψετε μέσα σε 10 μέρες μειώνοντας καθημερινά την ποσότητα. Ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε καθόλου.
  15. Να σέβεστε τα μηνύματα του σώματος σας, αν κάτι σας πειράζει απλά δεν το τρώτε. Αν σε κάτι έχετε αλλεργία επίσης το διαγράφετε. Δεν θα πείτε ότι είναι καλή τροφή το σιτάρι και θα προσπαθήσω να τρώω έστω και λίγο, αν έχετε αλλεργία στη γλουτένη.
  16. Αποφύγετε την ταμπέλα Βήγκαν, Ωμοφάγος κλπ δεν είστε κατάστημα..Αποφασίσατε να κάνετε μια διατροφή για τους δικούς σας λόγους. Ας μείνει προσωπική σας υπόθεση.
  17. Καλό είναι να μην αρχίσετε το κήρυγμα στους δικούς σας και τους φίλους σας διότι μόνο να τους απομακρύνετε θα καταφέρετε. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για την διατροφή που επιλέγει για τον εαυτό του. Δεν μπορεί κανείς να πει σε κανέναν και πόσο μάλλον να του επιβάλλει τι διατροφή θα κάνει. Διότι απλά δεν θα μπορεί να πάρει την ευθύνη για εκείνον αλλά ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να υποστηρίξει μια διατροφή που δεν έχει επιλέξει.
  18. Επίσης να έχετε υπομονή και επιμονή διότι στα ξαφνικά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνήθειες σας τις διατροφικές. Οπότε ένα βήμα τη φορά.
  19. Παράλληλα θα πρέπει να εκπαιδεύεστε και να μαθαίνετε κάθε μέρα αν είναι δυνατόν κάτι για τη διατροφή που ξεκινήσατε ή για τα τρόφιμα και τους τρόπους παρασκευής τους ώστε να κερδίσετε χρόνο και να έχετε κάνει μεγαλύτερη διαδρομή όταν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνήθειες σας.

Καλή αρχή!

2 σκέψεις σχετικά με το “Μυστικά για το ξεκίνημα της ωμοφαγίας

  1. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    Καλησπέρα
    Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
    Είναι εξαιρετικές οι συμβουλές – οδηγίες σας.
    Με εκτίμηση
    Ταξιάρχης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.