




Τι είναι τα βλαστάρια
Τα βλαστάρια είναι πολύ μικρά φυτά επάνω στην ανάπτυξη τους. Είναι η φάση που από φύτρα πάνε να γίνουν φυτά.
Έχουν πάρα πολύ δύναμη σε αυτή τη μικρή περίοδο της ανάπτυξης τους και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για εμάς. Γίνονται αποκλειστικά στο χώμα για να έχουν τα παρακάτω συστατικά. Διαφορετικά είναι κατά 50% κάτω σε θρεπτικότητα, αν μεγαλώσουν ως φύτρα χωρίς χώμα.
Δεν γίνονται όλοι οι σπόροι βλαστάρια αλλά αρκετοί, εδώ σας παραθέτω τους πλέον γνωστούς.
Θρεπτικά συστατικά στα βλαστάρια
Μπρόκολο, μεγάλη συγκέντρωση σε βιταμίνες Α, C, K πρωτεΐνη, σουλφαροφάνη η οποία αντιμετωπίζει τις φλεγμονές.
Παντζάρι, σίδηρο, νιτρικό άλας, φολικό οξύ, μέταλλα και βιταμίνες C,E, K πολύ αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην αρτηριακή πίεση.
Τριφύλλι, Βιταμίνες Α, Β, C, K, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη. Βοηθάει στον διαβήτη και στις καρδιοπάθειες.
Ρόκα, έχει χαλκό, βιταμίνες Α, C, K βοηθάει στην αρτηριακή πίεση, αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Κειλ, από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικότητα βλαστάρια. Έχει σε υψηλές τιμές Α, C, K1 Β6 αντιοξειδωτικό, βοηθάει στο δέρμα.
Ραπανάκι, υψηλό σε Α, Β, C, K, Ε περιέχει ποτάσιο, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, νιασίνη, σίδηρο, φώσφορο, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
Ηλιόσπορος, υψηλές τιμές σε Α, Β, C, D, E, βήτα καροτίνη, λουτεΐνη, μαγνήσιο, ποτάσιο, φώσφορο.
Βασιλικός, υψηλός σε πολυφενόλες, βοηθάει στο έντερο. Είναι αντιφλεγμονώδες. Βιταμίνη Κ.
Άλφα άλφα, βιταμίνες C, Κ αντιοξειδωτικό, μειώνει την χοληστερίνη.
Φαγόπυρο, έχουν πρωτεΐνη και 12 διαφορετικά αμινοξέα. Δεν περιέχουν γλουτένη, έχουν χαμηλό γλυκεμικό δείκτη, βοηθάει σε αυτούς που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις, που βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.
Τα χρησιμοποιούμε στις σαλάτες ως έχουν, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε ροφήματα αλλά και σε σούπες. Σε σάντουιτς.
Δίνουν θρέψη, μια εικόνα υγείας που θέλουμε να έχουμε και εμείς. Βιοενέργεια που την έχουμε ανάγκη.
Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Είναι πιο θρεπτικά από τα λαχανικά του μανάβη και σε μικρότερες ποσότητες.
Αξίζει να μάθετε να τα φτιάχνετε μόνο στο σπίτι. Είναι μια εξαιρετική ασχολία που δίνει χαρά!
Μπορείτε να το ψάξετε μόνοι σας αλλά και μέσω κάποιου σεμιναρίου.