FAQ

Συχνές ερωτήσεις

1. Η υπόθεση της Ωμοφαγίας κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα. Πολλοί αναρωτιόμαστε αν είναι μόδα ή κάτι σοβαρότερο, κάτι που θα απασχολήσει ουσιαστικά την σύγχρονη διατροφή. Εσείς τι λέτε;
Πράγματι η Ωμοφαγία έχει μπει στη ζωή πολλών ανθρώπων, πολύ πιο δυναμικά από ότι η Χορτοφαγία στην εποχή της. Όμως δεν πιστεύω ότι είναι μόδα, ή, ότι μπορεί να γίνει. Μόδα είναι κάτι μαζικό και η Ωμοφαγία είναι μία εξατομικευμένη επιλογή της οποίας η ουσία είναι η διατροφική ποιότητα. Και, γνωρίζουμε ότι η “μόδα” δεν έχει την ποιότητα ως ουσία της… μακάρι να ίσχυε το αντίθετο!

2. Είναι η Ωμοφαγία μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική επιλογή;
Η Ωμοφαγία όπως και η Φύση δεν χρειάζονται επιβεβαίωση από κανέναν για να υπάρξουν. Όμως ναι, υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 80 χρόνια που μας δείχνουν την αποτελεσματικότητά της. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν βραβευθεί και με βραβείο Νόμπελ( π.χ. Ανν Γουίγκμορ, Βραβείο Ίδρύματος Νόμπελ για το έργο της στον τομέα Νεότητος και Αναγέννησης Κυττάρων, 1971). Προσωπικά, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αν “δουλεύει” στον οργανισμό μου και εάν έχω θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη διατροφή μου.

3. Ποιο είναι το σύγχρονο (ιστορικό ) της Ωμοφαγίας; Ποιος καθιέρωσε στον 20ο αιώνα, ποιος, τέλος πάντων, την «υπογράφει» στις ημέρες μας;
Η Ωμοφαγία διαμορφώθηκε ως διατροφική επιλογή κατά το διάβα των αιώνων. Τα τελευταία εκατό χρόνια σε όλο τον Κόσμο, την Ωμοφαγία την ακολούθησαν πολλοί άνθρωποι τα με διαφορετικό κίνητρο ο καθένας. Κάποιοι από αυτούς την θεώρησαν ωφέλιμη τόσο πολύ ώστε να αφιερώσουν τον χρόνο τους να την διαδώσουν κάνοντας σεμινάρια και γράφοντας βιβλία. Κάποια γνωστά ονόματα είναι οι: Αν Γουινγκμορ, Β. Καλβίνσκας, Γκ. Κάζιν, Αλίσσα Κοέν κ.α.΄Αλλοι την κράτησαν ως μικρό θησαυρό για τον εαυτό τους…

4. Εσείς, ποια σχέση έχετε με τους παραπάνω;
Για μένα όλοι οι μέχρι τώρα δάσκαλοι, είτε εν ζωή είτε όχι, ήσαν και είναι δάσκαλοί μου με τα βιβλία τους και τα σεμινάριά τους και τους ευγνωμονώ που μου έδωσαν και μου δίνουν τόση γνώση.

5. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ακολουθήσει την Ωμοφαγία;
Η Ωμοφαγία είναι για τον κάθε άνθρωπο, αλλά ο κάθε άνθρωπος δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει την Ωμοφαγική διατροφή για ατομικούς και μόνον, λόγους. Θα σας φέρω το παράδειγμα με το κάπνισμα. Όλοι οι καπνιστές θα έπρεπε να κόψουν το κάπνισμα αλλά πόσοι μπορούν να το κάνουν άμεσα; Επίσης στα μάτια τα δικά μου κατάλληλη για όλους είναι μια διατροφή που ωφελεί τους πάντες και τα πάντα δηλαδή τους ανθρώπους τα ζώα το οικοσύστημα γενικά και πιστεύω ότι η Ωμοφαγία συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία.

6. Υπάρχουν στατιστικά δεδομένα για τα οφέλη ή και τις αντενδείξεις της Ωμοφαγίας;
Αν και έχουν γίνει έρευνες για την Ωμοφαγική διατροφή και υπάρχουν κάποιες στατιστικές, λόγω του ότι δεν είναι κερδοφόρα υπόθεση δεν έχουν χρηματοδοτηθεί βαθύτερες έρευνες με αντίστοιχη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Μόνο τις μαρτυρίες του κόσμου έχουμε και κάποιων γιατρών που έχουν ασχοληθεί. Διότι στο Πανεπιστήμιο δεν διδάσκονται ούτε οι διαιτολόγοι ούτε οι γιατροί τίποτε περί Ωμοφαγίας, συνεπώς δεν έχουν στοιχεία και άποψη παρά μόνον όσοι το έψαξαν από μόνοι τους.

7. Ποιοι κατά κανόνα επιλέγουν τον ‘δρόμο’ της Ωμοφαγίας στην Ελλάδα;

Συνήθως είναι άτομα ευαισθητοποιημένα, καλλιεργημένα και προβληματισμένα για το Περιβάλλον την υγεία και την ποιότητα ζωής. Οι ηλικίες είναι μεταξύ 25-70.

8. Είναι εύκολο να προμηθευθεί κανείς τις απαραίτητες πρώτες ύλες της Ωμοφαγικής διατροφής στην Ελλάδα;

Σήμερα είναι πάρα πολύ εύκολο λόγω του ότι τα λίγα προϊόντα που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα τώρα έχουν εισαχθεί και μπορεί κανείς να τα βρει στα περισσότερα καταστήματα υγιεινών τροφών.

9. Είναι εύκολα εφαρμόσιμες οι Ωμοφαγικές συνταγές για έναν μέσο καθημερινό άνθρωπο;
Οι περισσότερες συνταγές είναι πάρα πολύ εύκολες αρκεί να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος τον τρόπο που παρασκευάζουμε τις τροφές μας.

10. Αν κάποιος πάρει ένα βιβλίο με συνταγές μπορεί να αρχίσει ωμοφαγία?
Οι συνταγές είναι σαν ένας χάρτης, σου λέει που πας και σου δείχνει πως αλλά δεν σου λέει πως να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που θα συναντήσεις. Ο Σωστός τρόπος είναι να ξεκινήσει κάποιος με ένα σεμινάριο. Ώστε να προχωρήσει σωστά, εκ του ασφαλούς και με σίγουρη την επιτυχία με λιγότερα έξοδα και κόπο.

Απάντηση